loader
Foto

Galerie foto

Denis Ștefan: „Sebastian Papaiani m-a onorat cu prietenia!”

De 1 Mai, TVR 2 a programat două filme despre eroul snoavelor populare românești: „Păcală” (de la ora 13.35) şi „Păcală se întoarce” (21.10). Despre culise, cum a fost să joace alături de maestrul Sebastian Papaiani, dar și despre cele mai amuzante întâmplări de la filmări a vorbit actorul Denis Ștefan.

 

Succesul la public al filmului Păcală (1974) l-a determinat pe regizorul Geo Saizescu să realizeze o continuare a producție, la 30 de ani de la premieră. Filmul s-a intitulat „Păcală se întoarce”, iar distribuția a reunit aproape 200 de actori.

Pentru Sebastian Papaiani, care avea 36 de ani atunci când l-a interpretat pe Păcală în filmul original, scenaristul a creat un personaj special: tatăl lui Păcală, care-și povățuiește fiul (interpretat de Denis Ștefan) pentru a-i călca pe urme. „Sebastian Papaiani m-a onorat cu prietenia dânsului, dar la început a fost o ușoară reticiență... E normal, într-un fel „îi luasem rolul”. Fiind un actor atât de mare, cred că se temea că voi face ceva ieșit din tipare cu personajul popular. După 2-3 zile de filmare, ne-am angrenat ca două rotițe într-un ceas și am devenit chiar foarte buni prieteni”, a povestit actorul Denis Ștefan.

(oar_w460)

În ziua de 1 Mai, TVR 2 a programat două filme despre cel mai cunoscut erou al snoavelor populare românești. De la ora 13.35, îl vom revedea pe actorul Sebastian Papaiani într-o peliculă de acum aproape cinci decenii, „Păcală”, semnată de regizorul Geo Saizescu. Producție a anului 1974, după un scenariu scris de Dumitru Radu Popescu, distribuția îi reunește pe actorii Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Mariana Mihuț, Aurel Cioranu, Cosma Brașoveanu, Tanți Cocea, Ion Besoiu, Ovid Teodorescu, Ștefan Bănică, Geo Saizescu, Nucu Păunescu și Ileana Stana Ionescu.

Aventurile demne de numele eroului popular continua de la ora 21.10, în producția „Păcală se întoarce” (2006). În regia lui Geo Saizescu, filmul îi are în rolurile principale pe actorii Denis Ştefan (fiul lui Păcală, Păcală P. Păcală), Sebastian Papaiani, în rolul tatălui eroului principal, Anemona Niculescu și Valentin Teodosiu.

(oar_w460)

Despre culise, cum a fost să joace alături de maestrul Sebastian Papaiani, dar și despre cele mai amuzante întâmplări de la filmări a vorbit actorul Denis Ștefan.

Cum ai ajuns în distribuție?

Când am primit propunerea să joc în „Păcală se întoarce” era un moment în care mă gândeam să renunț sau să iau o pauză de la actorie. Plecasem în Germania să lucrez și am primit un telefon de la producătorul executiv al producției „Păcală se întoarce”. Inițial, mi s-a părut o propunere care nu mi se potrivește, dar am zis să încerc mai ales că era regizor fostul meu profesor, Geo Saizescu. Așa că m-am întors în țară... A fost de bun augur...

Cum a fost întâlnirea cu Sebastian Papaiani, care în „Păcală se întoarce” joacă rolul tatălui?

Sebastian Papaiani m-a onorat cu prietenia dânsului, dar la început a fost o ușoară reticiență... E normal, într-un fel „îi luasem rolul”. Fiind un actor atât de mare, cred că se temea că voi face ceva ieșit din tipare cu personajul popular. După 2-3 zile de filmare, ne-am angrenat ca două rotițe într-un ceas și am devenit chiar foarte buni prieteni. Am amintiri foarte frumoase de la filmările care au durat două luni și jumătate, zi de zi.

Câteva sfaturi primite de la Sebastian Papaiani?

Glumind puțin, maestrul Sebastian Papaiani mi-a spus să nu mă duc niciodată la un spriț fără să fi mâncat înainte..... Vorbind serios, nu era genul de actor care dă sfaturi cu superioritate. Te lăsa să îți faci treaba. Intervenea dacă îi ceream ajutorul cu anumite replici sau lucram împreună o scenă.

O amintire alături de Sebastian Papaiani....

Cele mai frumoase sunt când am filmat la casa din copac a tatălui lui Păcală, într-un spațiu de poveste. Am trăit alături de Sebastian Papaiani câteva întâmplări distractive. În film aveam un Jeep vai de el, al cărui motor îl porneam cu fire, pentru că nu avea cheie. În benă transportam animalele: o capră, o măgăriță, un cocoș... Capra devenise interesată de părul nostru, maestrul Sebastian Papaiani și cumine aveam părul lung, aproape că puteam să îl prindem în coadă și ne-a mușcat de mai multe ori de chică. Era foarte amuzant... înainte să se dea „Motor”, verificam capra, ca să nu fim mușcați și apoi făceam filmarea. Cele mai vesele povești de la filmări s-au întâmplat cu animale. De exemplu, scena în care actorul Adrian Ștefan, care îl juca pe Tândală, s-a urcat pe măgăriță pentru a filma o scenă. Avea încă 3-4 măgari în jur, iar eu trebuia să îi mân din spate. S-a dat „Acțiune”, iar unul dintre măgari a plăcut-o foarte mult pe măgăriță și a început să o alerge. Fugeau din ce în ce mai tare, iar eu după ei. La un moment dat, Adrian a început să strige „Nu mai da, Denise!”... L-au coborât forțat de pe animal. A fost distractiv, mai ales că filmam la Muzeul Satului din Râmnicul Vâlcea, un loc foarte frumos și toată lumea ne urmăreași râdea.

În ultima zi de filmare, capra care ne mânca pachetele de țigări, părul și cam tot ce găsea, a găsit mult zaț de cafea la gunoi, pe care l-a mâncat. N-am mai putut să filmăm nimic în ziua aceea, pentru că alerga în continuu. Bine că nu s-a îmbolnăvit.

 

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

3:10 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2