loader
Foto

Galerie foto

„De la paraşută la coc”, povestea infirmierei care a lucrat pe frontul coreean

Serialul-documentar „Istorii încâlcite” prezintă, în această sâmbătă, povestea Elenei Zeleniuc, asistenta medicală care a făcut parte din echipele româneşti trimise în serviciu medical în Coreea de Nord. De la ora 13:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Istorii încâlcite

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Războiul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, izbucnit în anul 1950, a confruntat şi alte ţări, ale căror interese stăteau în spatele frontului: Uniunea Sovietică şi întreg blocul comunist, pe de o parte, S. U. A. pe de altă parte.

Republica Populară Română, condusă de Gheorghiu-Dej, trebuia să își demonstreze solidaritatea şi sentimentele „frăţeşti” faţă de camarazii comunişti, după vorbele vremii, nu doar propagandistic, ci şi material.

Protagonista emisiunii, Elena Zeleniuc, a făcut parte din personalul uneia din cele trei echipe româneşti care au funcţionat în serviciul medical al armatei Coreei de Nord. „Am fost o fată curajoasă, de-aia am făcut paraşutismul utilitar. Săritul din avion e o treabă delicată. Al Doilea Război Mondial m-a determinat să fac treaba asta. Atunci mi-am zis că dacă vor fi necazuri mă voi face cadru medical”, spunea Elena Zeleniciu, într-un articol în ziarul Adevărul.

Întoarsă de pe front, unde luptase, tot după vorbele vremii, împotriva „duşmanului imperialist american”, este promovată în nomenclatura comunistă, atât în perioada lui Gheorghiu Dej, cât şi în vremea lui Ceauşescu, în calitate de luptătoare a clasei muncitoare, făcând o strălucită carieră de „tovarăşă cu coc”, stereotipul feminin de succes al epocii comuniste.

O serie de Toma Roman jr. Realizatori: Roxana Iordache şi Călin Petrescu, Producător: Dan Micu.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Ianîie din carne de pasăre gătită de Tanti Masha.

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2