loader
Foto

Galerie foto

De la emigrant în Italia, la afacerist în România

Duminică, 1 mai, la „A doua emigrare” am descoperit trei români care au reuşit să-şi îndeplinească visul şi să-şi deschidă propria afacere, cu ajutorul banilor câştigaţi în străinătate. De la ora 12:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

A doua emigrare

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

În prima parte a emisiunii îl vom cunoaşte pe Nicky Enache. Ea a fost plecată în Italia, unde a lucrat 12 ani în restaurante, din care 9 într-un local aflat „la doi paşi” de Vatican, lucru pentru care se consideră binecuvântată. De la munca de jos, aceea de curăţenie, Nicuţa Enache  a devenit „specialistul“ în dul­ciuri, care pregătea deserturi pentru 1.000 de persoane la prânz şi încă pe atât la cină.

Când s-a hotărât să se întoarcă în România, a spus stop celor 14 ore de muncă pe zi şi a revenit  acasă. Şi-a închiriat un apartament în Bucureşti şi şi-a urmat visul; singură, fără să cunoască pe nimeni şi la fel de străină ca-n Roma, a luat-o de la zero.

Şi-a găsit un spaţiu pe care şi l-a amenajat după bunul plac, iar cu o investiţie de 5000 euro, plus altă sumă împrumutată de la bancă, a pornit o osterie în centrul Bucureştiului. Toată lumea vine ca acasă! Acolo toată lumea se îmbrăţişează, poate mânca, dar totodată şi ajută la curăţenie sau spălatul vaselor. Nu are o viaţă personală încă, dar se visează familistă şi vrea să ştie că acasă o va aştepta cineva. Tânără, frumoasă, dezinvoltă, descurcăreaţă, senină, ea te întâmpină în uşa osteriei  ei şi, fără a te cunoaşte, te întreabă „ce faci” şi cum ai ajuns la ea?

Al doilea caz al ediţiei din 1 mai ni-i prezintă pe Dorin si Adina Dabiste. Cei doi şi-au deschis în Sâmbăta de Sus, la poalele Alpilor Transilvăneni, două pensiuni cu banii adunaţi în peste 10 ani de muncă în Italia, la Roma. Adina are 45 de ani şi este absolventă de ASE, iar Dorin, 47 de ani.  În Italia, Adina a lucrat la curăţenie, iar el ca tinichigiu vopsitor.

Munca dură, asemenea sclavilor în Peninsulă i-a făcut să nu regrete decizia de a se întoarce acasă, sunt împliniţi, au două fetiţe minunate şi, deşi nici aici lucrurile nu sunt tocmai uşoare, ei speră ca afacerea să fie cât mai prosperă, iar fetele să le urmeze în acest demers.

Jurnalist : Gabriela Voinea

Producător: Monica Nicolescu

***

Emisiunea „A doua emigrare poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Educatie financiara

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)

5:35 Teleşcoala (R)

* Limbi străine

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2