loader
Foto

Galerie foto

Dan Hăulică și meandrele Secolului XX

Sâmbătă, 1 noiembrie, „Rezistenţa prin cultură” a continuat noul sezon cu un documentar despre criticul de artă Dan Hăulică şi revista „Secolul XX”, publicaţie pe care a condus-o mai bine de două decenii.

 

Rezistenţa prin cultură

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

„Cultura ESTE o urgență, este elementul dinamic apt să dea un sens acestor eforturi”, spunea regretatul Dan Hăulică, într-un interviu acordat Televiziunii Române în 1990. Eseist literar, critic de artă, membru corespondent al Academiei Române (din 1993), Dan Hăulică a fost redactorul şef, dar mai ales protectorul revistei Secolul XX, una dintre cele mai prestigioase reviste de literatură universală şi sinteză culturală.

Revista Secolul XX este una dintre cele mai grăitoare dovezi ale rezistenţei prin cultură în timpul regimului comunist, care ne arată că în oceanul de restricţii şi decepţii din acea vreme au existat şi „insule”. Revista a fost acea insulă, iar Dan Hăulică – prin munca depusă vreme de trei decenii – devine un Robinson Crusoe, după cum îl compară Alexandru Munteanu, producătorul TVR al „Rezistenţei prin cultură”.

Criticul de artă a elaborat pentru fiecare apariție o strategie aparte de ocolire a complicatului și imprevizibilului aparat al cenzurii, iar realizatoarea documentarului – jurnalista TVR Cristina Oancea – îşi propune să arate cum a fost posibilă editarea la Bucureşti a acestei publicaţii. „Secolul XX a fost, pentru criticul de artă Dan Hăulică, un proiect de suflet pentru o viață. Specializat atât în arte cât și în litere, era cel mai în măsură să conceapă o asemenea revistă, iar diplomația cu care erta înzestrat l-a făcut capabil de a o conduce printre diferitele ingerințe ideologice, fără compromisuri semnificative”, spune Cristina Oancea.

Documentarul „Dan Hăulică și meandrele Secolului XX” vine cu intervenţiile unor oameni de cultură ca George Banu şi Geo Şerban şi readuce unul dintre ultimele interviuri pe care Hăulică le-a acordat într-o altă ediţie a emisiunii „Rezistenţa prin cultură”.

***

Despre Rezistenţa prin cultură:
Toamna lui 2014 începe sub o paradigmă nouă. Primele episoase de vor concetra asupra fenomenului instaurării comunismului în domeniul cultural. „Prezentăm – într-o primă parte din anul acesta – nu rezistenţa propriu-zisă, ci ce a determinat crearea rezistenţei”, detaliază producătorul Alexandru Munteanu.

Astfel, o primă serie de documentare va fi difuzată sub numele „Roşu şi rugină”, care va schiţa imaginea unui sistem care a subjugat oameni, a impus norme (absurde pe alocuri) şi a întemniţat destinele intelectualilor liberi. „De asemenea, vom avea un episod despre manipulare, altul dedicat fenomenului Revistei Secolul XX, apoi vom prezenta acei oameni care s-au constituit în rezistenţe, ca Ţuţea, Erich Bergel sau Dan Hăulică”, adaugă producătorul.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:30 Documentar 360°GEO (R)

* Arnica, regina Munţilor Vosgi (ARNICA, LA REINE DES VOSGES, Franţa-Germania, 2019)

Realizator: Vincent Froehly

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

4:25 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2