loader
Foto

Galerie foto

„Cuibul de cuci”, povestea unor oameni uitaţi

Vineri, 20 noiembrie, de la 20:10, la „Poveste după poveste” am mers pe urmele documentarului din 2009, care a prezentat lumea înfiorătoare a căminului-spital pentru bolnavi psihici din Călineşti.

 

Poveste după poveste

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Televiziunea Română a produs în ultimii 25 de ani mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi cu audienţe imprtante. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat.

„Mii de personaje şi cazuri dramatice. Mai ştii ce s-a-ntâmplat? Îţi arătăm povestea de după poveste, viaţa după reportaj, experienţa jurnalistului şi reacția autorităţilor”, spune Irina Luca, moderatoarea emisiunii.

Emisiunea Poveste după poveste îşi propune să afle ce s-a întâmplat şi astfel să scriem împreună ceva din istoria ultimilor ani, iar povestea din această vineri pleacă de la un reportaj realizat în 2009 de Cătălin Apostol (foto). „Cuibul de cuci” (Premiul pentru cel mai bun film românesc, Festivalul Internaţional ASTRA Film Sibiu, Premiul Media Pro pentru documentar, Marele Premiu Festivalul Hyperion, Premiul pentru cel mai bun documentar Festivalul CineMaIubit) intră în lumea Căminului-spitalul pentru bolnavi psihic din Călineşti, Prahova şi spunea povestea înfiorătoare a unor oameni uitaţi.

„Am căutat să aflăm ce s-a întâmplat după 15 ani. O dată cu intrarea în UE s-au schimbat legislaţia şi denumirile. Bolnavii nu mai sunt pacienţi, ci beneficiari, căminele nu se mai numesc spitale, ci Centre de Recuperare, dar cei intraţi într-o astfel de instituţie au acelaşi destin ca în urmă cu 15 ani”, adaugă Irina Luca, moderatoarea emisiunii Poveste după poveste.

„Trecutul marcat de politica segregării persoanelor cu dizabilităţi, urmată de regimul Ceauşescu, încă pare să exercite o anumită influenţă. Rezidenţii sunt sortiţi să rămână în instituţie până la moarte, fără nici o perspectivă de a putea trăi în comunitate”, declara, la începutul acestei luni, Philip Alston, Raportor ONU pentru drepturile omului pe probleme de sărăcie extremă.

O realitate pe care autorităţile o neagă şi despre care vorbim vineri, la 20:10, cu Cerasela Predescu (Manager General Pro Act Suport), Georgiana Pascu (Manager de Programe, Centrul de Resurse Juridice) şi Mihaela Duiculescu (Director Direcţia de Inspecţie Socială ANPIS).

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Ianîie din carne de pasăre gătită de Tanti Masha.

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2