loader
Foto

„Cucerirea Angliei”, filmul lui Sergiu Nicolaescu din topul serialelor franțuzești

Duminică, 26 mai, TVR 2 vă invită să vizionați două spectaculoase producții istorice: „Cucerirea Angliei”, despre legendara viață a lui William Cuceritorul, la Duminica filmului Românesc și „Războinicul singuratic”, la Filmul de Artă.

 

Filmul regizorilor Sergiu Nicolaescu & Gilles Grangier, „Cucerirea Angliei”, este o spectaculoasă peliculă istorică care prezintă legendara viață a lui William Cuceritorul, bastardul regelui Eduard. Renegat de mic, Wilhelm va fi silit să se ascundă, timp de cinci ani, printre țărani. cu recunoașterea sa ca duce al Normandiei și până la încoronarea sa ca rege al Angliei, după cucerirea acesteia, în 1066. Coproducția Franţa, Elveţia și România va fi difuzată în două părți: de la ora 13.10 și de la ora 20.10.

(w882)

Realizat în anul 1982, în regia lui Sergiu Nicolaescu & Gilles Grangier, filmul s-a dorit a fi, inițial, un serial de televiziune în limba franceză în șase episoade. Abia în 1989 a fost realizată și o versiune cinematografică românească în două serii, care a fost difuzată în premieră în România la 13 august 1990.

Despre „Cucerirea Angliei”, Sergiu Nicolaescu povestea că televiziunea TF1 a comandat realizarea unui serial istoric. Cele șase episoade au fost realizate de Studioul București și Europafilm Paris, fiind regizate de Gilles Grangier și Sergiu Nicolaescu, iar ultimul episod (cel al Bătăliei de la Hastings) a fost regizat în întregime de regizorul român. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Hervé Bellon, John Terry, Emanoil Petruț, Mircea Albulescu, Marga Barbu, Amza Pellea, Enikõ Szilágyi și Marina Procopie.

Aproape întreaga echipă tehnică a filmului era formată din români cu un regizor francez și câțiva actori și tehnicieni străini. Pe lângă sarcinile de regizor, lui Sergiu Nicolaescu i-a fost încredințată oficial de către partea franceză și calitatea de producător executiv al filmului.

Mulți critici de film au considerat „Cucerirea Angliei” ca o reeditare a filmului „Mihai Viteazul” în variantă victorioasă. Cei doi conducători politici și militari sunt vizibil asemănători, deosebindu-se prin finalitatea scopului lor. Astfel dacă victoriile lui Mihai Viteazul au stat tot timpul „sub spectrul anulării”, ducele Wilhelm este un învingător deplin.

(w882)

În Frața, „Cucerirea Angliei” a avut parte de un mare succes de public, serialul aflându-se în vârful topului serialelor din 1984. El a deținut timp de 20 de ani recordul în ceea ce privește numărul de telespectatori care au urmărit un serial difuzat de TF1.

Varianta cinematografică românească a fost vizionată de 101.054 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

(w882)

De la ora 22.10, cinefilii pot urmări la Filmul de artă „RĂZBOINICUL SINGURATIC” (THE WARRIOR – Marea Britanie, 2001), o drama istorică în regia lui Asif Kapadia, cu Irrfan Khan, Puru Chibber și Aino Annuddin în rolurile principale.

În India medievală, războinicul Lafcadia este preţuit de seniorul său, un tiran corupt, pentru sângele său rece şi capacitatea de a ucide fără milă, la o simplă poruncă. Trimis să masacreze populaţia unui sat care nu plătise taxele către stăpânire, Lafcadia e cutremurat de imaginea unei fete care priveşte măcelul de pe un vârf de munte. Viziunea îl determină să-şi schimbe complet viaţa şi să jure că nu va mai ucide niciodată. Dar stăpânul său tiranic nu întârzie să se răzbune: fiul lui Lafcadia este arestat, iar războinicul devine un umil fugar, pribegind prin Himalaya în căutarea copilei din viziunea care i-a schimbat existenţa.

Producția a obținut mai multe premii:

*Premiul BAFTA 2003 pentru cel mai bun film britanic şi menţiune pentru cel mai bun debut regizoral

*Premiul pentru imagine – Festivalul de Film de la San Sebastian 2001

*Nominalizare la cel mai bun debut – Premiile Academiei Europene de Film 2002.

 

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2