loader
Foto

Galerie foto

Corul Bărbătesc din Flămânzi şi actriţa Rodica Mandache, la „Drumul lui Leşe"

Duminică, 29 noiembrie, de la ora 18:30, pe TVR 2 şi TVR HD, am parcurs „Drumul lui Leşe” alături de Corul Bărbătesc din Flămânzi şi actriţa Rodica Mandache.

 

Grigore Leşe

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Poeme și imne care ne-au însoțit istoria vor prinde glas prin harul actriței Rodica Mandache și sufletul bărbaților din Flămânzi. Corurile, în special cele bărbătești, au luat amploare la sfârșitul secolului 19 şi începutul secolului 20, în provinciile rămase sub imperiu. Au constituit un pretext pentru reuniunile românilor şi totodată un mod de manifestare a identității lor culturale.

Sub îndrumarea preoților şi a învățătorilor, repertoriul acestor grupuri vocale era format din cântece religioase, marșuri, imnuri şi cântece istorice. La Flămânzi, s-a împotrivit vremurilor tulburi un cor de o factură cu totul specială, ce duce mai departe cântecele care ne-au însoțit istoria. Sigur că toate popoarele au un trecut, dar al nostru parcă e mai de poveste.

Corul a luat fiinţă în 1980, la iniţiativa profesorului de limba română Ioan Mursa, susţinut în demersul său de un alt apreciat profesor de limba română, Liviu Ivănuţă. La Festivalul de la Lugoj, corul a obţinut locul I şi marele trofeu, succes repetat ulterior la festivalurile organizate la Bacău, Piteşti şi Constanţa. După 1990, corul s-a reunit tot mai rar şi a părut că va dispărea, dar în 2010 s-a început reformarea grupului, cu 15 din vechii membrii, dar şi cu corişti noi, de la grupul vocal „Stejarii din Flămânzi” şi ansamblul de dansuri populare „Trei Generaţii” din Flămânzi.

***

Un nou sezon „Drumul lui Leşe” la TVR 2:

„Din 18 octombrie vă aștept din nou pe «Drumul lui Leșe». Să ne rezemăm de vânt și să ascultăm sub aripile lui povești și hori de demult. Vom cunoaște oameni care simt și transmit stări speciale, oameni care trăiesc în rost, oameni care s-au strămutat în medii universitare și au dus cu ei dimensiunea spirituală a satului. Ne vom lumina prin dialog și vom da ritm anotimpurilor prin muzici și povești tălmăcite de oameni cu aură împărătească”, spune Grigore Leşe.

(w500)

*Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

 

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* In memoriam scriitorul Bálint Tibor

Redactor: Andor Norbert

*Muzică clasică

Redactor: Szilágyi Ildikó

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2