loader
Foto

„Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, la TVR 2

Luni, 23 ianuarie, de la ora 20:10, v-am invitat la o pastilă de haz-necaz, Conu Leonida faţă cu reacţiunea, de I. L. Caragiale, şi la o piesă de dragoste „Romeo şi Julieta”, de William Shakespeare, de la ora 20:40.

 

Teatru TV

Comedie într-un act, scrisă în anul 1880 și numită simplu de către Caragiale, farsă. Acțiunea se petrece într-o odaiţă de mahala bucureşteană, într-o noapte de lăsata secului.

Protagoniştii, conul Leonida, pensionar și fost funcționar în metropolă și soția sa, Eftimţa, o savuroasă pereche conjugală din mica burghezie a marelui oraş, de la 1880.

Cu: Radu Beligan, Draga Olteanu Matei, Magda Catone

Scenografia: Ion Olaru

Regia: Nae Cosmescu

***

La cererea telespectatorilor, reluăm pe TVR 2, de la ora 20.40, piesa Romeo și Julieta din 1978.

Căutând materiale de arhivă pentru a ilustra cât mai bine receptarea românească a piesei, regizorul Andrei Măgălie și realizatorul Lucia Constantinescu au descoperit un fragment de spectacol realizat în anul 1978 de către absolvenţii IATC de atunci. O înregistrare care nu s-a difuzat niciodată şi despre care nici protagoniştii nu mai ştiau că există.

(w882) teatru tv

Spectacolul a fost prezentat în 1979 la Festivalul Teatrelor Studenţeşti de la Durham, Marea Britanie, iar regizoarea Cătălina Buzoianu împreună cu actorii au fost acoperiți de laude.

Distribuţia era strălucită: Romeo era jucat de Adrian Pintea, iar Julieta de Mariana Buruiană. Alături de ei: Adriana Trandafir, Mirela Gorea, Răzvan Vasilescu, Dan Nuțu, Florin Călinescu. Muzica a fost compusă în doar câteva zile de cunoscutul compozitor Mircea Florian.

(w882) teatru tv

În incheierea anului Shakespeare la TVR (2016), Casa de Producție TVR a realizat o emisiune document. Spectacolul de arhivă recuperat a fost prezentat în premieră la UNATC, acolo unde au fost prezenți o parte dintre actorii din distribuție, care au urmarit cu emoție imaginile de acum 38 de ani. Pe ei, cei de atunci. Din păcate, nu le-au mai putut fi alături Adrian Pintea, Dinu Manolache, Șerban Ionescu.

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR care se difuzează pe canalele TVR şi online pe TVR+.

Producător coordonator: Demeter András István

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2