loader
Foto

Galerie foto

Concertele Festivalului George Enescu: săptămâna Mahler

Seria Concertelor Festivalului Enescu ne aduce Simfonia nr. 8 şi Simfonia nr. 9 ale lui Gustav Mahler. Acestea sunt interpretate de Orchestra  Filarmonicii din Israel şi Orchestra Naţională Radio. Marţi şi miercuri, de la ora 23:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Concertele Festivalului George Enescu

Marţi, 29 martie, ora 23:30

TVR 2 difuzează ultima parte din cadrul concertelor susţinute de Orchestra Filarmonică din Israel, iar marţi, de la 23:30, telespectatorii au putut audia Simfonia nr.9 în Re Major a lui Gustav Mahler. Aceasta este ultima simfonie pe care Mahler a terminat-o, însă nu a apucat să o audă, el murind în 1911. Bernstein spunea că finalul acestei simfonii este un rămas bun conştient adresat lumii. „Muzica sa vine dintr-o altă lume, vine din eternitate”, spunea Herbert von Karajan despre Simfonia nr. 9.

Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonică din Israel, care a fost fondată în 1936, sub bagheta lui Zubin Mehta, director muzical pe viață al OFI şi noul Preşedinte Onorific al Festivalului Enescu din 2017.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

Miercuri, 30 martie, ora 23:30

Cea de-a doua ediţie din această săptămână continuă cu Gustav Mahler, iar telespectatorii pot asculta Simfonia nr. 8 în Mi bemol Major. Aceasta va fi interpretată de Orchestra Naţională Radio (dirijor Cornelius Meister), Corul Filarmonicii „George Enescu” (dirijor Iosif Ion Prunner), Corul Academic Radio ( dirijor Dan Mihai Goia) şi Corul de Copii Radio (dirijor Voicu Popescu).

Cornelius Meister a studiat la Hochschule für Musik, Theater und Medien din Hanovra şi la Mozarteum din Salzburg. El a fost dirijor asistent la Théâtre d’Erfurt şi Kapellmeister la Opera din Hanovra. În septembrie 2005, a devenit director muzical la Heidelberg, fiind cel mai tânăr director muzical din Germania.  În 2009, a debutat în Statele Unite ale Americii, la Opera din San Francisco, iar din 2010, Meister este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Viena.

De asemenea, el dirijează orchestre în concerte în întreaga lume – Orchestra Simfonică din Birmingham, BBC Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică Naţională din Washington, orchestre din Paris, Zürich, Berlin şi Hamburg.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

 

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2