loader
Foto

Galerie foto

Concertele Enescu: Anja Harteros şi San Francisco Symphony

Marţi şi miercuri, de la 23:30, la TVR 2 v-am aşteptat cu două dintre concertele Festivalului Enescu din 2015. Puteţi asculta liedurile lui Strauss, în interpretarea sopranei Anja Harteros şi concertul  „Voix de la nature“ cu San Francisco Symphony.

 

Concertele Festivalului George Enescu

Marţi, 12 aprilie, ora 23:30

Primul concert din această săptămână continuă seria dedicată ansamblului Staatskapelle Dresden, dar de data aceasta vom asculta Liedurile lui Strauss, interpretate de soprana Anja Harteros. „Vier Letzte Lieder” (Ultimele patru lieduri) se numără printre ultimele lucrări complete ale lui Richard Strauss, ele fiind compuse pe când muzicianul avea 84 de ani. Celor patru lucrări - „Frühling“ – „September“ – „Beim Schlafengehen“ – „Im Abendrot“ –  li s-a adăugat şi „Malven“ , iar premiera lor a avut loc în mai 1950, când au fost interpretate de soprana Kirsten Flagstad, conform dorinţei compozitorului.

În cadrul Festivalului Enescu din 2015, lucrările au fost interpretate de soprana Anja Harteros, alături de Staatskapelle Dresden, cu dirijorul Christian Thielemann. Soprana în vârstă de 44 de ani a fost prima persoană din Germania care a câștigat cunoscutul concurs pentru operă BBC Cardiff Singer of the World competition.

Despre aceste lieduri, Anja Harteros îi mărturisea jurnalistului Marius Constantinescu: „Provocarea este să nu cedez eu în faţa unei asemenea emoţii şi să îmi amintesc că e datoria mea să trezesc emoţia în cei care mă ascultă. E atât de supraomenească muzica aceasta, încât îţi vine s-o cânţi, pur şi simplu, uitând de tehnică, de orchestră, de tot”.

Concertul de marţi mai conţine şi „Eine Alpensinfonie“ op. 64, tot de Richard Strauss.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

 

Miercuri, 13 aprilie, ora 23:30

A doua ediţie a Concertelor Festivalului Enescu continuă cu San Francisco Symphony, sub bagheta dirijorului Michael Thilson Thomas. Concertul va avea lucrările: „Voix de la nature“ (George Enescu), „Absolute Jest“ (de John Adams, cu participarea Cvartetului „St. Lawrence“) şi  Simfonia nr. 3 in Mi bemol Major op. 55 „Eroica“ (de Ludwig van Beethoven).

Ansamblul din San Francisco a câștigat numeroase premii și distincții de-a lungul anilor, printre acestea se numără Record Academy Award în Japonia, Grand Prix du Disque în Franța, Gramophone Award (Marea Britanie), Preis der Deutschen Schallplattenkritik (Germania) și câteva premii Grammy, din care trei pentru înregistrarea din 1999 a operei lui Stravinsky și șapte pentru Simfoniile lui Mahler.

Înfiinţată în 1911,  orchestra  a reuşit să se impună în peisajul muzical american prin dirijorii pe care-i avea. Hadley ocupase aceeași poziție la Seattle Symphony Orchestra înainte să vină la San Francisco, iar Alfred Hertz, urmașul lui Hadley, dirijase înainte la Metropolitan Opera.

În acest an, Michael Tilson Thomas sărbătorește cel de-a 20-a sezon ca Director Muzical al San Francisco Symphony, devenind așadar directorul muzical cu cel mai lung mandat din toate orchestre americane. Pe lângă mandatul de la SFS, Thomas este și fondatorul și directorul Artistic al New World Symphony și Dirijorul Principal Invitat al London Symphony Orchestra. Cunoscut pentru măiestria cu care poate dirija lucrările simfonice moderne ale compozitorilor americani, Thomas a impresionat scena muzicală prin interpretarea lucrărilor lui Gustav Mahler; el a înregistrat împreună cu San Francisco Symphony toate cele nouă simfonii ale lui Mahler și alte mari lucrări de-ale sale.

Concertul este disponibil online pe TVR+.

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

 

8:00 Documentar 360°GEO

* Chartres, arta vitraliului (CHARTRES, L’ART DU VITRAIL, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Într-unul dintre ultimele centre franceze ale artei vitraliului, Chartres, ne întâlnim cu maeştri sticlari pasionaţi, care ţin în viaţă tradiţia acestei tehnici. Printre ei, Jacques Loire, care nu şi-a pierdut defel creativitatea la 80 de ani împliniţi.

Catedrala Notre-Dame din Chartres impresionează prin monumentalitate şi prin splendoarea vitraliilor, vechi de mai bine de 800 de ani. La poalele sale se mai află câteva ateliere de pictură pe sticlă, care se străduiesc să salveze un patrimoniu cultural inestimabil.

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu

Redactor: Gabriela Onea

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2