loader
Foto

Galerie foto

Columbia, Fukushima şi Vietman, alte opriri exotice cu documentarele „360° GEO”

De marţi până vineri, de la ora 19.00, la TVR 2 descoperim pitorescul de a mânca şarpe în Vietnam, cunoaştem samuraii de la Fukushima, luăm un autobuz inedit prin Columbia şi încheiem călătoria pe gheţarii elveţieni.

 

Documentarele se difuzează de la ora 19.00 şi a doua zi în reluare, de la ora 9.00, la TVR 2.

Marţi, 5 mai, puteţi urmări documentarul “Vietnam-cobra în meniu”, o co-producţie Franţa-Germania, din 2013, realizată de Juien Hamelin.

În localitatea Vinh Son din nordul Vietnamului, numeroşi săteni trăiesc din creşterea şerpilor. Datorită acestei activităţi, în ultimele trei decenii, satul a devenit principalul producător naţional din domeniu. În afara utilizărilor din domeniul medical, cobrele din crescătoriile locale sunt destinate mai ales restaurantelor.

 

Miercuri, 6 mai, îi cunoaştem pe “Samuraii de la Fukushima”, o co-producţie Franţa-Germania, 2013, realizată de Michael J. Schumacher.

Oraşul Minamisoma, aflat la 20 de kilometri de Fukushima, este renumit pentru serbarea samurailor călare, succesori ai nobililor din Evul Mediu.

Aici, catastrofa nucleară a amputat oraşul de jumătate din populaţie. Cartiere întregi au fost contaminate şi nu sunt locuibile. Dar una dintre regulile samurailor este să facă faţă destinului, oricât de vitreg ar fi, aşa că numeroşi călăreţi se antrenează din nou pe plajă, ca să perpetueze tradiţia.

 

Joi, 7 mai, luăm “Autobuzele pestriţe din Columbia” , un documentar tot co-producţie Franţa-Germania, 2013, realizat de Stefan Richts.

Un chiva este un autobuz rustic pestriţ folosit în regiunile rurale andine înalte din Columbia şi Ecuador. Aceste autobuze pictate cu multe detalii sunt, în realitate, camioane transformate. Ele deservesc satele cele mai îndepărtate şi constituie cel mai folosit mijloc de transport al columbienilor.

 

Vineri, 8 mai, vizităm “Gheţarii elveţieni în pericol”, cu ajutorul realizatorului Friederike Schlumbom şi a documentarului său din 2013, co-producţie Franţa-Germania.

Pentru majoritatea oamenilor, Elveţia înseamnă păşuni cu flori sălbatice, piscuri înzăpezite şi lacuri cu apa cristalină.

Acest peisaj alpin ce pare indestructibil este foarte fragilizat din pricina violentelor fluctuaţii de temperatură şi a încălzirii climatice. Stâncile se desprind, alunecările de teren şi inundaţiile lacurilor de munte devin tot mai frecvente; precum şi avalanşele şi topirile gheţarilor. Cel mai mare gheţar alpin, considerat multă vreme drept „un gheţar sigur” – Aletsch – se topeşte. Drept urmare, şi habitatul a zeci de mii de ţărani de munte din cantonul elveţian Valais este în pericol.

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2