loader
Foto

Galerie foto

Chris Simion-Mercurian, fără secrete în emisiunea „Nu există nu se poate”

Chris Simion-Mercurian a fost invitata Andreei Marin într-o ediție de colecție a emisiunii „Nu există nu se poate” luni, 19 aprilie, de la ora 18:00.

 

ANDREEA MARIN
#NuExistaNuSePoate!

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Am ascultat-o cu nesaț la prima noastră întâlnire și mărturisesc cinstit: deși pe scenă sau în scaunul de regizor e un om care-ți captează atenția negreșit, când stai față în față cu ea și-ți povestește simplu și nepregătit despre viață, vise, împliniri și căderi, nu-ți dorești nici să respiri... nu cumva să risipești fără să vrei energia electrizantă cu care te învăluie atunci când intră în propria-i poveste”, spune Andreea Marin despre Chris Simion-Mercurian, invitata sa de luni, 19 aprilie, de la ora 18:00, într-o ediție de colecție a emisiunii „Nu există nu se poate”.

(w882)

Scriitoare și regizoare de teatru, Chris Simion-Mercurian este un om de o naturalețe covârșitoare. Cunoscută ca un artist de avangardă, regizoarea a reușit de fiecare dată să surprindă: conduce prima companie de teatru privat din România, D’AYA, un proiect inovator pornit din frumoasa sa prietenie cu scriitorul francez Pascal Bruckner, dar și Festivalul de Teatru Independent „Undercloud”, care reuneşte cele mai apreciate spectacole de teatru independent, din România şi de peste hotare. Unul dintre cele mai mari proiecte ale sale a fost, cu siguranță, construirea primului teatru din donații. Cu determinare, sacrificii și multă energie, a desfășurat o adevărată campanie de forțe pentru a pune bazele „Primului teatru construit împreună”, cunoscut drept proiectul „Griviţa 53” sau şi mai simplu „G 53”.

Cu siguranță curajul este una dintre cele mai proeminente calități ale regizoarei Chris Simion-Mercurian și care a stat la baza tuturor realizărilor sale. A avut nevoie de curaj pentru a-și face un nume în lume scenei, dar și într-un moment de cumpănă din viața sa, peste care a trecut cu o nouă lecție de optimism, concretizată într-un film și o carte, „Care dintre noi”, despre puterea de a învinge o boală necruțătoare: cancerul. Aflată într-un moment de cumpănă, Chris Simion a reușit să facă ce alții nu au putut - a primit cancerul ca pe un dar. Pe drumul parcurs cu greu, mână în mână, alături i-a fost soțul său, Tiberiu, fără de care regizoarea spune că n-ar fi învățat să spună „Nu există nu se poate”. „Pentru mine cancerul a fost un dar, nu a fost o nenorocire. Am dat șansa acestei boli să fie o oportunitate. Cancerul poate fi văzut ca o cale, ca o renaștere, nu ca un stigmat. Mi-a dat ocazia să văd cine sunt cu adevărat!”, a mărturisit invitata Andreei Marin în emisiunea de luni, 19 aprilie, de la ora 18:00, la TVR 2.

(w882)

9:30 Fără prejudecăţi

Sezon Nou

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Kulcsár Evelin este invitata colegului nostru Mihai Arsenie în interviul care deschide această editie a emisiunii Fără prejudecăti. Evelin ne vorbeste despre Fundatia Febe si despre serviciile pe care le-a dezvoltat la Cluj. Discutăm apoi cu Finta Orsolya, coordonatoarea Centrului Estuar Cluj despre proiectele dezvoltate de asociatie în sprijinul persoanelor cu probleme psiho-sociale.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: acad. Maya Simionescu-biolog, cercetător șstiintific, co-fondator si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ din Bucuresti, fondator şi preşedinte al Societătii Române de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române.

’’Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru’’ afirmă cu convingere doamna academician Maya Simionescu. După şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar-toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2