loader
Foto

Galerie foto

„China, gust şi savoare”: Amestecul perfect al celor cinci arome

Duminică, 26 iunie, urmăriţi la TVR 2 şi TVR HD al şaselea episod din seria „A Bite of China”. De la ora 16:00, descoperim ce înseamnă Echilibrul Gusturilor în bucătăria chinezească.

 

Fie că ne aflăm în domeniul culinar sau lingvistic, cuvântul „gust” poate fi definit în atât de multe moduri. În afară de experienţele gustative şi olfactive, gustul se poate referi şi la sentimentele provocate şi de alte lucruri în afară de mâncare. Pentru chinezi, gustul nu se referă doar la limbă şi nas, ci şi la inimă. Echilibrul Gusturilor este un principiu aplicat în bucătăria lor. Pentru ei, gustul dulce exprimă sentimentele de bucurie şi fericire; iar papilele gustative simt aromele dulci înaintea celorlalte.

Zahărul este sursa cea mai folosită când vine vorba de dulce. Pentru Yao Jinghong, zahărul înseamnă foarte mult. De la primele ore ale dimineţii, el îşi pregăteşte focul pentru a topi zahărul. Plăcintele dulci cu ceapă sunt un desert tradiţional în Chaozhou, iar zahărul este sursa dulciurilor în multe regiuni chinezeşti.

Chinei îi place să gătească; viaţa devine mai frumoasă, iar seria de documentare „China, gust şi savoare” explorează lumea gastronomiei şi modul în care gustul influenţează oamenii în rutina lor de zi cu zi. Chinezii preferă mai degrabă o orchestră a gusturilor, decât o aromă solo. Acest Echilibru al Gusturilor e ceea ce bucătarii chinezi caută.

***

Documentarul „China, gust şi savoare”

Este o explorare culinară, geografică şi culturală a Chinei, care introduce spectatorul în secretele gastronomiei chineze. O prezentare plină de culoare a diverselor tradiţii din China, Hong Kong şi Taiwan, care îmbină vechiul şi noul, trecutul istoric şi modernitatea, bogăţiile naturii şi tehnicile inventate de om.

Cele 7 episoade reprezintă primul sezon al unui documentar eveniment realizat de CCTV (Televiziunea Publică din China) şi oferit românilor de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. „China, gust şi savoare" va însemna pentru telespectatorii români o incursiune într-unul dintre cele mai semnificative universuri ale îndepartatei culturi: gastronomia.

„A bite of China" este unul din cele mai reuşite documentare chinezeşti din ultimii ani, preluat în numeroase ţări şi care a luat multe premii naţionale. Filmul reflectă atât viaţa cotidiană a chinezilor de rând, cât şi cultura şi istoria milenară a Chinei.

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 67

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2