loader
Foto

Charlie Chaplin, invitatul serii la Telecinemateca

Miercuri, 1 iulie, TVR 2 v-a adus două filme de referinţă cu actorul britanic: Puştiul (de la ora 19:30)şi Circul (de la ora 20:40). Telecinemateca a început cu un argument din partea criticului de film Radu F. Alexandru.

 

Puştiul (The Kid, 1921) de la ora 19:30

Charlie, un geamgiu sărac, găseşte un nou-născut abandonat şi îl creşte ca pe copilul său. După câţiva ani, copilul îşi regăseşte mama, care a devenit între timp o actriţă cunoscută şi admirată.

Cirsul (The Circus, 1928), de la ora 20:40

Charlie, micul vagabond, se pripăşeşte pe lângă o trupă de circ, de unde e alungat de poliţie, care îl ia drept hoţ de buzunare. Fugărit de oamenii ordinii, el pătrunde accidental în arenă, unde stârneşte hohotele de râs ale publicului. Încântat de inedita apariţie, patronul circului îl angajează pe loc, dar curând constată cu neplăcere că artistul de ocazie nu poate fi amuzant la comandă.

***

În 2 februarie 1914 se lansa în cinematografele americane Making a living, primul film în care a jucat Chaplin. De atunci, cel care urma să devină şi pe ecran, ca şi în viaţă, micul vagabond, un personaj cu melon şi baston şi cu un mers caraghios, a cucerit inimile lumii întregi.

Primul film sonor al lui Chaplin a fost Dictatorul, în 1940, o parodie curajoasă îndreptată împotriva nazismului şi a lui Adolf Hitler şi care vorbea şi despre persecutarea evreilor. Filmul a provocat destule controverse, dar Chaplin a continuat să producă filme şi a încercat să păstreze o atitudine neutră.

Limelight a fost ultimul mare film produs de Chaplin în Statele Unite. Ultimele două filme le-a produs la Londra. În 1957 - A King in New York,  în care a fost actor, regizor, producător şi scenarist, iar zece ani mai târziu a produs ultimul său film: A Countess from Hong Kong, pentru care a făcut regia şi scenariul şi  a avut o ultimă apariţie ca actor, alături de Sophia Loren şi Marlon Brando.

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2