loader
Foto

Galerie foto

Cele mai îndrăgite concerte Enescu, la TVR 2

În luna decembrie continuăm difuzarea concertelor Festivalului Internaţional „George Enescu”, iar în prima săptămână a lunii, readucem pe micile ecrane prestaţiile Pittsburgh  Symphony Orchestra şi National Philharmonic of Russia.

 

Luni. 2 decembrie, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră al lui Ceaikovski este interpretat de fabuloasa orchestră simfonică Pittsburgh, având-o solistă (pian) pe Yuja Wang.

Wang este una dintre puținele pianiste care au devenit un „nume internațional" înainte de vârsta de 21 de ani. Născută la Beijing (10 februarie 1987), artista a studiat timp de trei ani la Conservatorul din Beijing, iar la vârsta de 15 ani, a început Curstis Institute of Music din Philadelphia.

Marţi, acelaşi ansamblu continuă călătoria în universul muzical rus şi interpretează Simfonia a V-a op. 47 în Re minor a lui Dmitri Şostakovici. Pittsburgh Symphony Orchestra este una dintre cele mai cunoscute orchestre din lume. De-a lungul anilor, ansamblul s-a remarcat prin ataşamentul faţă de valorile comunităţii locale şi excelenţa cu care a interpretat fiecare partitură. PSO este prima orchestră americană care a susţinut un concert la Vatican.

Miercuri şi joi sunt zilele dedicate National Philharmonic of Russia, iar de la ora 13:00, veţi putea revedea prestaţia ansamblului. Pe 4 decembrie, vom asculta Suita a III-a op. 27 pentru orchestra „Săteasca” a lui George Enescu, iar în partea a doua, violonistul Sergey Dogadin – care în prezent cântă la o vioară Giovanni Battista Guadagnini din 1758 – va interpreta Poemul op. 25 pentru vioară şi orchestră, de Ernest Chausson.

Pe 5 decembrie, aceeaşi orchestră din Rusia (dirijată de Vladimir Spivakov) a ales Simfonia I Op. 13 în Re Minor a compozitorului rus Serghei Rahmaninov.

Încheiem săptămâna cu Orchestre de Paris. Sub bagheta lui Paavo Järvi, ansamblul vine cu Uvertura „Corsarul” a lui Hector Berlioz şi Benjamin Britten cu al lui Concertul op. 15 pentru vioară şi orchestră. Această partitură va fi interpretată de Vilde Frang. În prezent, Vilde cântă la o vioară Jean-Baptiste Vuillaume. Vuillaume a fost un lutier faimos, care a creat peste 3000 de instrumente muzicale; o vioară Vuillaume a fost vândută, în martie 2013, cu peste 250.000 dolari.

Paavo, considerat „unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai momentului", a primit, în 2012, Ordinul de Comandor al Artelor și Literelor, din partea lui Aurélie Flippetti, Ministrul francez al Culturii și Comunicațiilor. Un an mai târziu, în ianuarie 2013, a fost decorat cu Ordinul Steaua Albă pentru contribuția remarcabilă adusă culturii estoniene.

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2