loader
Foto

Galerie foto

„Ce facem cu violoncelul?” de Matei Vişniec, în regia lui Nicolae Scarlat, luni la TVR 2

Casa de Producţie TVR a difuzat luni, 12 ianuarie, spectacolul „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Nicolae Scarlat (premiera tv: 1990).

 

Teatru TV

Dialogul absurdului începe într-o sală de așteptare... Omul cu ziarul (Claudiu Istodor), Bătranul cu Baston (Gheorghe Dănilă) și Doamna cu Voal (Camelia Zorlescu) devin vizibil deranjați de prestația de neoprit a Omului cu Violoncel (Dan Joițoiu).

 

Realizăm că ni se oferă parabola, excelent gândită și ritmată, a unei groaznice opresiuni, mascate de inocență și catifelate cu artă, căreia oamenii obișnuiți nu sunt în stare să i se supună. Va veni și o clipă când o vor înlătura, totuși: îl vor hotărî pe necunoscut să plece în ploaie – nu se știe pentru câtă vreme. Dar instrumentul rămâne în cameră ca un simbol al torturii. Întrebarea obsesiv repetată a Femeii „Ce facem acum cu violoncelul?” închide în ea frica, insinuată până în oase, nu numai față de opresor, ci și față de uneltele care rămân și după ce el pare a fi părăsit locul. Și care pot fi oricând preluate de un altul, asemănător cu cel plecat.”, scrie Valentin Silvestru în „România Literară” / 21-24 mai 1990 (sursa: „Exploratori la polul visului (Teatru TV – 1957-2001)” – Constantin Paraschivescu, București, 2001, pg. 156)

Matei Vișniec a fost primul dramaturg care a avut o premieră la Teatrul de la Televiziunea Română Liberă, în 1990. Tot Matei Vișniec a fost primul dramaturg care, cu „Angajare de clovn”, a câștigat la UNITER Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991.

 

Programul special „25+26”

Spectacolul „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, regia: Nicolae Scarlat (din Arhiva de Aur TVR) este difuzat sub genericul programului „25+26” al Casei de Producţie TVR – în continuarea programului special „25+25” (1964-1989 şi 1989-2014), care a propus pentru anul 2014 proiecte de rememorare a anomaliilor unui sfert de veac de dictatură ceauşistă.

Teatru TV – Ce facem cu violoncelul? de Matei Vișniec

Data premierei  04.05.1990

Distribuția: Dan Joițoiu, Claudiu Istodor, Gheorghe Dănilă, Camelia Zorlescu.

Scenografie decor: Vasile Rotaru

Scenografie costume: Ruxandra Barsan

Imaginea: Laurențiu Popescu

Regia: Nicolae Scarlat

14:00 Cursa prin istorie

Redifuzare

Realizator si producator: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Prezentator de Adriana Irimescu

Jurnalist: Stefania Țene

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2