loader
Foto

Galerie foto

Carmen Galin, actriţa cu un farmec aparte, la Duminica Filmului Românesc

TVR 2 va difuza duminică, 7 iulie, două dintre producţiile în care Carmen Galin s-a remarcat în roluri de excepţie: “Faleze de nisip” şi “Ilustrate cu flori de câmp”.

 

Cunoscută şi apreciată, atât în teatru, cât şi în film, Carmen Galin se retrăgea complet din activitate şi din viaţa publică în 1995, un gest fără precedent în cinematografia românească.

Duminica filmului românesc ne reaminteşte, la 24 de ani de la acel moment, de două dintre cele mai renumite roluri ale sale. Duminică, 7 iulie, de la ora 13.10, cinefilii sunt invitaţi la „Faleze de nisip“ (1983, regia Dan Piţa, scenariul Bujor Nedelcovici, după propriul său roman „Zile de nisip“), una dintre cele mai curajoase producții realizate înainte de 1989, care l-a enervat pe Nicolae Ceauşescu atât de rău, încât a instaurat cenzura draconică din ultimii ani ai regimului său.

(oar_w460)

SINOPSIS. Doctorul Cristea, un om trecut de prima tinereţe, egoist, indiferent, se află în concediu la mare. Liniştea vacanţei îi e tulburată când îi sunt furate lucrurile. Obişnuit să i se dea întotdeauna dreptate, el susţine la Miliţie că vinovat este un tânăr de pe plajă. Deşi acuzatul nu-şi recunoaşte fapta, doctorul nu admite că s-ar fi putut înşela. Tinerii, crede el, sunt întotdeauna vinovaţi. Din distribuţie mai fac parte actorii: Victor Rebengiuc, Marin Moraru, Gheorghe Visu, Valentin Uritescu.

Actriţa Carmen Galin avea să se impună în conştiinţa publicului şi cu rolul credulei şi nefericitei Laura, victimă a unui avort ilegal în „Ilustrate cu flori de câmp“ (1975, regia Andrei Blaier), film difuzat de TVR 2 de la ora 20.10.

(oar_w460)

SINOPSIS. Laura, o tânără bucureşteancă, rămâne însărcinată cu iubitul ei, care, însurat fiind, îi propune să avorteze până se vor rezolva problemele sale familiale. Fata ajunge într-un orăşel de provincie, unde locuieşte o moaşă care face întreruperi de sarcină pe ascuns. Este întâmpinată de Irina, fiica "intermediarei", cu care se împrieteneşte şi care o conduce în casa unde va avea loc intervenţia. Numai că tentativa de avort are consecinţe tragice, pentru toţi cei implicaţi.

Cu farmecul ei aparte, Carmen Galin s-a remarcat pe marele ecran în peste 30 de filme, dar și-a pus amprenta și în rolurile de pe scenele Teatrului Național din București, Teatrului Național din Cluj și Teatrului Mic.

Actriță emblematică, Carmen Galin a fost distinsă cu Premiul de Excelență la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Despre motivele retragerii sale, Carmen Galin (73 de ani) avea să vorbească în urmă cu doi ani în emisiunea lui Cătălin Ştefănescu, „Garantat 100%”, în primul său interviu pentru televiziune acordat după două decenii de tăcere.

(oar_w460)

12:40 Teleshopping

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* In memoriam scriitorul Bálint Tibor

Redactor: Andor Norbert

*Muzică clasică

Redactor: Szilágyi Ildikó

Producător: Kacsó Edith

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2