loader
Foto

Galerie foto

Capidava rediviva, cetatea uitată a Dobrogei

Arheologii au descoperit în fosta cetate Capidava circa 100 de morminte de acum 1000 de ani. Care-s poveştile celei mai mari necropole descoperite în ţară? Ați putut afla sâmbătă, 7 mai, la „Locuri, oameni şi comori”, pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Locuri, oameni şi comori

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Capidava este un castru roman, ridicat de fapt pe ruinele unei cetăţi dacice, care a devenit mai apoi o cetate bizantină, însoţită de una dintre cele mai mari necrople descoperite la noi.

Aici se spune că a trăit ultimul rege dac liber, Daphix, care şi-a pierdut cetata şi teritoriul în faţa romanilor. Dar de curând, când Capidava a renăscut pentru a deveni unul dintre cele mai bine şi atent restaurate edificii din epoca romană, aici a fost descoperit un obiect deosebit, unic prin vechimea şi importanţa lui: un ulcior pe care este inscriptionat cel mai vechi nume românesc: Petre.

Cel mai interesant este că scheletele descoperite în necropola medievală de la Capidava vor fi supuse unor expertize moleculare complexe. Studierea ADN-ului rămăşiţelor unor oameni care au trăit aici acum 1000 de ani ne va dezvălui, cu siguranţă, multe secrete. În total, au fost descoperite circa 100 de morminte medievale, altcătuind astfel cea mai mare necropolă bizantină descoperită pe teritoriul României.

„Este impresionantă densitatea complexelor care au fost identificate, practic avem informaţii cu privire la teritoriu şi la amenajarea terenului în perioada respectivă. Mulţi dintre cei îngropaţi în afara zidurilor cetăţii au avut parte de o moarte violentă, spun antropologii, perioada medievală fiind presărată cu multe războaie, conflicte. Rămăşiţele vor fi analizate în Cluj, dar şi în străinătate”, spunea, într-un interviu, muzeaograful Tiberiu Potârnich de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea producţiei TVR.

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2