loader
Foto

Galerie foto

Cantores Amicitiae, o călătorie muzicală de 40 de ani

Corala „Cantores Amicitiae”, una dintre cele mai apreciate formaţii corale studențești, a împlinit 40 de ani de activitate în această vară. Am descoperit poveştile celor 400 de conservatorişti care i-au călcat pragul sâmbătă, 30 iulie, de la 19:00, la TVR 2.

 

Reportajul este disponibil online pe TVR+.

Pe 14 mai 1976, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, debuta Corala Cantores Amicitiae, câteva săptămâni mai târziu, apărea pe scena Filarmonicii Moldova din Iaşi. Precizia şi omogenitatea grupului creat de dirijorul Nicolae Gîscă, profesor al Conservatorului ieşean, erau apreciate de public, astfel că popularitatea Cantores s-a extins rapid, piesele lor ajungând rapid la radio şi televiziune.

Numiţi „cântăreţii prieteniei”, membrii Cantores erau majoritatea studenţi ai Universităţii de Arte din Iaşi, dar şi de la Politehnică şi de la Universitatea Cuza din Iaşi. De-a lungul celor 40 de ani de existenţă, peste 400 de tineri au cântat în acest cor de cameră, în concerte naționale și internaționale. Reportajul spune povestea înfiinţării uneia dintre cele mai titrate formaţii corale din România, aflate în continuare sub bagheta dirijorului şi profesorului Nicolae Gîscă.

Corala Cantores Amicitiae a fost laureată de-a lungul timpului în concursurile corale internaționale de la Llangolen, Montreux, Cantonigros, Fivizzano, Spital an der Drau, Elsenfeld, Tampere, Linz, Varna și a efectuat sute de turnee de concerte în Europa și Statele Unite.

Pentru Cătălin Sava, realizatorul reportajului şi student, la rândul său, al Conservatorului din Iaşi, Cantores Amicitiae a fost „o şcoală în şcoală, aşa cum cred că a fost pentru toţi cei 400 şi ceva de conservatorişti care au cântat din 1976 până azi în această corală. Am multe amintiri din acea perioadă de la Iaşi, cu turnee, înregistrări, examene şi ascultări în cvartet, dar realizez acum că datorită Cantoresului am intrat pentru prima oară într-un studio de televizune, într-o emisiune live”.

În 1978, faima grupul a depăşit graniţele ţării, odată cu participarea la primul turneu internaţional, în Austria şi RFG. Presa austriacă, scria în 1979 că „sonorități cu totul diferite au adus românii, s-au putut auzi impresionante sonorități pierdute, dar și veselia cântecelor populare”. (Anzeiger)

„Cantores Amicitiae, a însemnat, dincolo de muzică şi relaţiile speciale care s-au legat în tot acest timp, o perioadă în care am aprofundat multe din disciplinele de curs de la Conservator, am văzut Europa, şi mai ales am învăţat arta dozajului, pentru că a cînta împreună cu alţi oameni pe o scenă înseamna înainte de toate dozaj, adică proporţie şi echilibru”, adaugă Cătălin Sava, realizatorul reportajului.

Reportajul este difuzat în această sâmbătă, 30 iulie,  la TVR 2, de la ora 19:00, la TVR Internaţional, de la ora 21:00 și duminică 31 iulie de la 22.30 la TVR HD,

 

6:40 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2