loader
Foto

Galerie foto

Căluşarii, „ceata tămăduitoare şi apărătoare de rele”, se întâlnesc cu Grigore Leşe

În ultima zi a lunii, înainte de Rusalii, am pătruns în universul mitic al căluşarilor. I-am cunoscut pe căluşarii din Cezieni, judeţul Olt, de la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Grigore Leşe

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Călușul este un fenomen cosmic, cu puternică încărcătură ludică, muzicală și magică. În Cezieni-Olt, jocul Călușului este viu, iar călușarii sunt păzitorii comunității. Vătaful i-a ales pe cei mai buni, mai drepți, mai puternici și mai virtuoși.

Apoi au trecut pe la nouă izvoare și nouă hotare, pentru a se întâlni cu toții într-un loc de taină, în ziua de Ispas. Atunci, s-au așezat în cerc și au jurat cu mâna pe steag: „În numele lui Dumnezeu Sfântuțul, ne legăm jurând în credință către steag, că vom juca în dreptate, fără supărare și fără murmur”.

Flăcăii au dat un bănuț Vătafului, pecetluind părăsirea lumii profane și intrarea în confreria sacră. El i-a împodobit cu panglici și curele cu clopoței, apoi i-a stropit cu apă neîncepută, avertizându-i că este singurul care le mai poate desface legământul. La comanda lui, și-au ridicat bâtele în aer, le-au ciocnit de trei ori și au pornit spre casele lor, fiecare pe altă cărare, fără să se uite înapoi. „Din acel moment și până după sărbătoarea Rusaliilor, flăcăii fac parte din ceata tămăduitoare și apărătoare de rele a Călușarilor”, povesteşte Grigore Leşe, gazda emisiunii.

Alături de căluşarii din Cezieni, în platoul emisiunii vine şi Marian Lupaşcu, cercetător etnomuzicolog în cadrul Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”.

***

Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014, „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2