loader
Foto

Călătorim în jurul lumii cu documentarele 360°-GEO

De la ora 19:00, urmăriţi la TVR 2 documentarele realizate de jurnaliştii de la Arte France. În această săptămână ajungem  în Peru, Paraguay, SUA, Rusia şi Maroc.

 

Case vegetale în Paraguay (luni, 3 august, ora 19:00)

În Paraguay, lufa este folosită pentru a face bureţi vegetali. Dar pentru Elsa Zaldivar, această plantă din familia Cucurbitaceae poate fi folosită şi pentru a construi case. Pentru că sunt foarte mulţi localnici care nu-şi permit sau n-au acces la materiale de construcţie la preţuri abordabile, Elsa Zaldivar a început o luptă împotriva lipseide locuinţe din Paraguay. (Maisons vegetales au Paraguay, Franţa-Germania, 2009)


New York-cea mai mică operă din lume (marţi, 4 august, ora 19:00)

Se spune că cine reuşeşte la New York, poate reuşi oriunde. Tony Amato a ajuns la New York în 1940 pentru a-şi îndeplini visul său de-o viaţă: să-şi construiască propria operă. Împreună cu soţia sa Sally, au cumpărat un teren dărăpănat de pe Bowery, o stradă cunoscută din Lower Manhattan. Acolo au amenajat  propria lor operă: înaltă cât trei etaje şi cu trei mari ferestre.

Aici a amenajat loja orchestrei (în care nu pot încăpea mai mult de 8 muzicanţi), o magazie pentru costume, alta pentru decoruri şi ateliere de lucru.  Astăzi, această operă care poate să găzduiască doar 107 spectatori este recunoscută pentru operele italiene pe care le ţine.   (New York, le plus petit opera du monde, Franţa-Germania, 2008)


Scufundătorii din lacul Baikal (joi, 6 august, ora 19:00)

În sudul Siberiei, sub 25 grade Celsius, Igor Chanaiev și asistenții săi în căutare de omului, un pește rafinat ce se găsește doar în apele Baikal și care susține întreaga regiune înconjurătoare. Igor intră sub gheață printr-o gaură îngustă și se găseşte deodată în mijlocului unui basm. Dar expediția devine rapid o întreprindere periculoasă. (Les plongeurs fous du lac Baikal, Franţa-Germania, 2010)


Uleiul de argan-aurul alb al Marocului (sâmbătă, 8 august, ora 19:00)

Arganul creşte doar în sud-vestul Marocului. De secole, din fructele sale, femeile extrag un ulei foarte căutat pentru savoarea şi pentru efectele sale binefăcătoare asupra pielii.

Cu opt ani în urmă, nici nu s-ar fi luat în discuţie ca o femeie marocană din provincie să muncească în afara căminului. Acum, nenumărate muncesc în cooperative. (L'huiled'Argan - L'or blanc du Maroc, Franţa-Germania, 2008)


Sarea incaşilor (duminică, 9 august, ora 19:00)

Salinele  din Maras, aflate pe platoul înalt al Anzilor peruvieni, formează un vast şi complex labirint la mai bine de 3000 de metri înlţime. În inima acestor peisaje montane – care sunt printre cele mai frumoase din America de Sud – jurnalistul Andrea Oster se întâlneşte cu o familie de muncitori la mine.

La Maras sunt mii de bazine – construite de localnici – care adună apa sărată caldă ce iese din munţi. Din momentul în care apa s-a evaporat, la fund rămâne o preţioasă crustă albă: aurul alb al incaşilor. Urmaşii lor folosesc aceleaşi metode tradiţionale. (Le sel des Incas, Franţa-Germania, 2009)


10:30 Magazin Deutsche Welle

* Euromaxx (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene.

Episodul:98

Redactor: Delia Clonaru

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 71

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2