loader
Foto

Galerie foto

Călătoria în jurul lumii continuă, la TVR, cu documentarele 360°-GÉO

De luni până vineri, mergem pe urmele nomazilor din Yamal, ajungem în livezile de caise din Anatolia şi ne plimbăm cu autobuzul columbian. De la ora 17:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Ultimii nomazi din ţara renilor (luni, 22 august, ora 17:00)

În Yamal, peninsulă rusească încadrată de marea Kara, trăiesc ultimii adevăraţi nomazi ai planetei. Dar, cu câţiva ani în urmă, s-a constatat că tundra adăposteşte cea mai mare rezervă de gaz din lume. De atunci, au apărut uzine ca ciupercile după ploaie, iar supravieţuirea modului de viaţă al populaţiei nomade stă sub semnul întrebării.  (Petits nomades, grand froid, Franţa-Germania, 2011)


Caisele din Anatolia (marţi, 23 august, ora 17:00)

Suculente şi aurii, caisele din Anatolia sunt supranumite „aurul Mesopotamiei”. 95 % din producţia mondială de caise creşte în livezile de pe malurile Eufratului.

Dar imaginea idilică este înşelătoare: în spatele pitorescului de faţadă se ascund conflicte ce durează de generaţii. Schimbările climatice şi efectele lor asupra recoltelor amplifică tensiunile existente. Echipa 360°-GÉO a urmărit recoltarea caiselor de către o familie aflată în plină revoluţie. (Les abricots d'Anatolie, Franţa-Germania, 2010)


Autobuzele pestriţe din Columbia (miercuri, 24 august, ora 17:00)

Un chiva este un autobuz rustic pestriţ folosit în regiunile rurale andine înalte din Columbia şi Ecuador. Aceste autobuze pictate cu multe detalii sunt, în realitate, camioane transformate. Ele deservesc satele cele mai îndepărtate şi constituie cel mai folosit mijloc de transport al columbienilor. Considerate simboluri ale culturii columbiene,  şoferii acesto autobuze trebuie acum să se reinventeze pentru a face faţă concurenţei - autobuzele moderne.(La Colombie et ses bus multicolores, Franţa-Germania, 2013)


Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (joi, 25 august, ora 17:00)

Varietatea de arbori de cacao Nacional ce provine din Ecuador se mai numeşte şi „Cacao Theobroma” sau „mâncarea zeilor”. Fructele sale cresc în provinciile îndepărtate şi în satele de pe râurile Santiago şi Napo. Aromele speciale ale Theobroma  - datorate climei din pădurile ecuatoriene - sunt căutate de cei mai renumiţi maeştri ciocolatieri ai lumii.

La celălalt capăt al lumii, compania elveţiană Felchin cumpără întreaga producţie la un preţ onest de la producătorii săraci din zonă. Astfel ei le asigură o sursă de venit stabilă şi sunt siguri că pădurile ecuadorine nu sunt despădurite de insdustria uleiului de palmier, care îi obligă pe ţărani să-şi vândă terenurile la preţuri foarte mici.  (Equateur, l'autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)


Ultima plută din Muntenegru (vineri, 26 august, ora 17:00)

Cheile râului Tara din Muntenegru au o adâncime de 1.300 metri şi se desfăşoară pe 86 kilometri. Ele formează canionul cel mai adânc şi mai abrupt din Europa şi al doilea din lume, după Grand Canyon. De altfel, în multe zone se poate ajunge doar cu pluta. După războiul civil, au mai rămas puţini plutaşi, printre ei şi Fikret Pendek care transportă mărfuri, material de construcţie, animale şi pasageri prin chei. (Le dernier radeau du Montenegro, Franţa-Germania, 2012)

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 94

Redactor: Vlad Ţurcan

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 46

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2