loader
Foto

Galerie foto

Buzunarul cu pâine la TVR

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Naţional de Televiziune, Casa de Producție TVR vă propune un spectacol „cu premii”: Buzunarul cu pâine", de Matei Vişniec, în regia Tudor Chirilă. În această săptămână pe canalele TVR.

 

Teatru TV

Montarea a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru tv la cea de-a XXIV-a ediție a premiilor UNITER, la Oradea, în luna mai.

Autorul textului, dramaturgul Matei Vișniec, a câștigat acum câteva zile premiul "Jean Monnet" la festivalul "Littératures Européennes" ce se desfăşoară în oraşul Cognac, din sudul Franţei. A primit acest prestigios premiu pentru romanul "Negustorul de începuturi de roman", care a apărut în limba franceză la editura Jacqueline Chambon. Premiul i se va decerna scriitorului român Matei Vişniec pe 19 noiembrie, în cadrul Festivalului "Littératures européennes".

Tudor Chirilă a împărtășit amănunte despre geneza acestui spectacol la care se gândește de cincisprezece ani, în urma unei întâlniri cu dramaturgul. Vișniec i-a povestit atunci, undeva în anul 2000, că textul a pornit de la un fapt real, și anume acela că, făcând naveta ca profesor, a auzit cu adevărat un câine urlând într-o fântână.

Realitatea a dominat și filmările, care au fost realizate mai mult noaptea, când se oprea zgomotul șantierelor din vecinătatea primului sediu al TVR, de pe strada Molière, de unde în urmă cu aproape șase decenii a avut loc prima transmisie TV din România. Coloana sonoră a filmului a beneficiat de prestația unui „actor” adițional, în rolul câinelui invizibil, dar audibil – regizorul Cornel Mihalache, dar si de un plus de realism: bâzâitul constant și agasant al unui grup de muște sâcâitoare, atrase de căldura proiectoarelor, care au devenit parte integrantă din dramaturgie, din sensul subsidiar al piesei.

Parabola câinelui scăpat/azvârlit/căzut în fântână pe care două personaje îl țin în viață zi de zi, fără a reuși însă să îl scoată din adâncuri, i-a fascinat pe mulți regizori și actori. Cei doi, într-o așteptare beckettiană și neputință a acțiunii de sorginte comunistă, dau ocol fântânii în timp ce timpul se scurge, iar câinele refuză să moară.

Buzunarul cu pîine
de Matei Vișniec
Regia Tudor Chirilă
În distribuție: Ada Simionică și Ioan Coman

Organizator producție: Sorin Cristea
Regia de platou: Traian Radu
Sunet: Răzvan Niţescu
Postprocesare sunet: Mihnea Ciulei
Scenografie decor: Bogdan Brolla
Costume: Silvia Porojnicu
Operator: Iulian Ene
Director de imagine: Eugen Demetercă
Montaj: Robert Kallós
Producători: Lucia Constantinescu, Tudor Chirilă, Marius Avădani; producător delegat: Dana Andriescu; 
Producător coordonator: Demeter András István

Program difuzare:
TVR 2:
luni, 4 iulie, ora 20:10 și luni, 11 iulie, ora 00:50
TVR 3: sâmbată, 2 iulie, ora 20:00 și duminică, 3 iulie, ora 8:00
TVR MOLDOVA, sâmbătă, 9 iulie, ora 16:55
TVR Internațional: duminică, 10 iulie, ora 18:20 și luni, 11 iulie, ora 9:00
TVR HD: luni, 4 iulie, ora 20:10 și marți, 5 iulie, ora 13:00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: Demeter András István.

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2