loader
Foto

„Brâncuşi, sculptorul luminii”, o dezbatere-eveniment la TVR 2

În data de 27 octombrie, s-au împlinit 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, ridicat de către Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.

 

Seria Evenimentelor Culturale

UPDATE: Ediția este disponibilă pe TVR+

TVR 2 a programat pentru sâmbătă, 26 octombrie, o emisiune-eveniment în amintirea lui Constantin Brâncuşi, cel pe care scriitorul şi criticul de artă francez Jean Cassou îl denumea „unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" şi pe care sculptorul englez Henry Moore îl descria ca fiind „acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure". Emisiunea este preluată de TVR HD duminică (27 octombrie, de la ora 20.00).

Moderatoarea Daniela Zeca Buzura îi are ca invitaţi pe criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară şi pe realizatorul de televiziune Cornel Mihalache, regizor şi scenarist al documentarului „Codul lui Brâncuşi”, care a fost difuzat în cadrul Campaniei TVR „Mari Români”.  Este o emisiune spumoasă, de o subtilă ironie, un dialog lejer şi acid despre unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale spiritualităţii şi culturii româneşti

’Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor" – obişnuia să spună Brâncuşi. Astăzi, artistul figurează în dicţionarele de artă drept sculptor francez de origine română, fapt care se datorează refuzului guvernului comunist din România, din 1950, de a primi lucrările pe care marele artist le dăruise, prin testament, ţării sale natale. Brâncuşi voia să se întoarcă acasă. Atelierul parizian era ca o mică Românie pe care dorea s-o repatrieze înainte de dispariţia sa. Acest mare dar i-a fost refuzat, iar Brâncuşi s-a decis să renunţe la cetăţenia ţării sale.

La 27 octombrie 2013 se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental '’Calea Eroilor'’ de la Tg. Jiu care cuprinde '’Masa Tăcerii'’, '’Poarta Sărutului'’ şi '’Coloana Infinitului'’. Un sit de sculptură monumentală unic, care nu a fost lipsit nici atunci, şi, din păcate, nici acum, de neînţelegere şi de exces de imagine. Iar ceea ce s-a întâmplat în acestă perioadă cu intervenţia abuzivă asupra Porţii Sărutului nu este decât o consecinţă a dezinteresului şi lipsei de profesionalism în ceea ce priveşte Patrimoniul Cultural Naţional.

Spre exemplificare, am folosit din arhiva TVR câteva secunde de aur păstrate pe 19 metri de peliculă care au imortalizat atunci, la 27 octombrie 1938, într-o zi ploioasă de toamnă, inaugurarea Porţii Sărutului. Materiale de arhivă preţioase ne arată atelierul lui Brâncuşi de la Paris, plaiurile natale de la Hobiţa, fotografii ale artistului şi ale atelierului său păstrate în colecţia Centrului de Artă Modernă de la Paris – expuse şi la Bucureşti în 2007, cu prilejul Anului Francofoniei, precum şi ocolecţia Brâncuşi de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Daniela Zeca Buzura îi invită pe telespectatori să-l cunoască pe omul şi pe artistul Constantin Brâncuşi şi să afle detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi creaţia sa, dincolo de numărul impresionant de cărţi, de articole sau de studii care descriu realizările sale de geniu.

 

Emisiuni-eveniment la TVR 2

Emisiunea „Brâncuşi, sculptorul luminii” face parte din seria de emisiuni-eveniment pe care TVR 2 le dedică anul acesta celebrării unor simboluri şi personalităţi remarcabile ale culturii române. În această serie au fost difuzate emisiunile „Din dragoste pentru Nichita” (despre omul şi poetul Nichita Stănescu), „Gopo – un om de la începutul lumii” (în memoria lui Ion Popescu Gopo, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea cunoscutului cineast român), „Maria Tănase – Cine iubeşte şi lasă” (emisiune-eveniment în memoria Mariei Tănase, comemorând împlinirea a 100 de ani de la naşterea cunoscutei interprete) şi „Daţi un leu pentru Ateneu” (jubileul Ateneului Român la 125 de ani de la înfiinţare).

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)

14:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2