loader
Foto

Galerie foto

Blocul cu premieri

Seria „Misterele istoriei” v-a prezentat în această duminică povestea inedită a unui bloc din Bucureşti, care i-a găzduit de-a lungul anilor pe Iuliu Maniu şi Gheorghe Maurer. Episodul a putut fi urmărit pe 2 august, de la 12:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Misterele istoriei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În Bucureşti, pe strada Sfinților, la numărul 10, există un bloc plin de istorie, cu o poveste fabuloasă. Aici a fost asasinată prin otrăvire Tita Cristescu, fostă Miss România și amanta inginerului Liviu Ciulei, unul dintre cei mai bogați oameni din București. Tot aici au locuit simultan Iuliu Maniu și Ion Gheorghe Maurer. Maniu și Corneliu Coposu au fost arestați din acelaşi bloc.

De asemenea, tot aici a stat și Vlaicu Ionescu, cel care, în anii ‘80, era considerat unul dintre cei mai buni interpretatori ai „Catrenelor lui Nostradamus” din lume.

„Maniu, care oficial nu avea trecută pe numele lui nici o proprietate în Bucureşti, utiliza apartamentul numărul doisprezece de la etajul cinci, aflat pe numele familiei Deciu, nişte rude ortomane din Ardeal ale celui poreclit Sfinxul. Maurer a stat cu chirie ani buni la etajul trei, în apartamentul cu numărul opt. Proprietarul apartamentului era avocatul şi scriitorul Mircea Traian Biju, aflat iniţial în relaţii amicale cu Maurer, a avut la un moment dat un conflict cu chiriaşul său, care mai uita să-şi plătească datoriile”, scria Toma Roman Junior, într-un articol publicat în Jurnalul Naţional.


***

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, pentru această vară, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

„Sunt satisfăcut că pot să aduc în atenția publicului povestea unui Indiana Jones român, ajuns la senectute, să dezgrop o misiune secretă a Armatei Române în Angola, în anii 80 ai secolului trecut, să  găsesc ultimele urme ale nemților dobrogeni, să încerc să dezleg misterul lui «Față neagră», un bogătaș ardelean care noaptea devenea tâlhar și multe altele”, adaugă realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2