loader
Foto

Galerie foto

„Arte, carte şi capricii” începe noul sezon cu Răzvan Mazilu

De la ultimul musical al lui Răzvan Mazilu, până la noul calendar Pirelli şi concertul von Weber de la Ateneu, Liana Stanciu vă aduce noutăţile lumii culturale în noul sezon care începe din această vineri, de la ora 21:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

LIANA STANCIU
Arte, carte şi capricii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O viaţă culturală are nevoie de diversitate, iar  din fericire, pe scena dansului actual din Bucureşti, avem ocazia să vedem şi un spectacol cult de cabaret. Nu este orice fel de cabaret, ci un musical curajos plin de culoare, emoții şi răsturnări de stare, în care Răzvan Mazilu, creatorul lui, aduce un omagiu uneia dintre cele mai influente şi răscolitoare artiste ale perioadei interbelice, Anita Berber.

„Mon cabaret noir” a avut premiera toamna trecută, iar alături de Mazilu, pe scenă mai apar Ilona Brezoianu, Anca Florescu, Alina Petrică şi Ana Bianca Popescu. Cum a fost primit acest spectacol de publicul român şi ce-a însemnat Anita Berber pentru scena Bucureştiului interberlic, aflăm chiar de la Răzvan Mazilu.

Începutul fiecărui an înseamnă, pe lângă rezoluţii şi diete, întâlnirea nu cu o filă de istorie, ci cu... douăsprezece. Douăsprezece file care nu numără neapărat zilele şi lunile, ci fac o declaraţie de stil. Rup tradiţia. Continuă şi inovează. Fac valuri şi vâlvă. S-a lansat Calendarul Pirelli 2016 la Londra, iar Marius Constantinescu l-a răsfoit pentru noi. Primele impresii? Vineri, de la ora 21:00.

De multe ori, artiştii au demonstrat prin creaţiile lor că deţin o armă foarte puternică, prin care se pot schimba metalităţi, dar care le poate atrage şi duşmani. Un exemplul recent este cel al tânărului poet palestinian Ashraf Fayad, condamnat la moarte pentru apostazie de către autoritățile din Arabia Saudită. Solidari cu el, colegii de breaslă din România, membrii Clubului PEN, au organizat pe 14 ianuarie, simultan cu sute de acțiuni similare din lumea întreagă, o manifestare prin care şi-au exprimat sprijinul pentru Ashraf Fayad.

După aproape jumătate de secol, la Ateneul Român s-a auzit Concertul pentru fagot şi orchestră de Carl Maria von Weber. Acest lucru s-a datorat revenirii în ţară, după 25 de ani, a fagotistului Adrian Jojatu.

Absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu”, Jojatu s-a stabilit în SUA din 1991, unde a studiat la Universitatea din Boston. A colaborat, de-a lungul anilor, cu orchestre precum Boston Pops, Opera Lirică din Boston sau Filarmonica Rhode Island.  Împreună cu Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu". sub bagheta dirijorală a lui Iosif Ion Prunner, Jojatu va susţine două concerte, iar mai multe detalii puteţi afla în rubrica „De ce-aş citi”, de vineri, 22 ianuarie.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2