loader
Foto

Țărână, țarină, țară

În zilele Postului Mare, echipa emisiunii Cap compas a continuat peregrinarea în Ţara Sfântă. Din ţinuturile palestiniene, v-am oferit un nou episod, duminică, 2 aprilie, de la ora 13:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În chip simbolic, începutul de cale este articulat din Ierihon şi de la Muntele Carantaniei, înălţimea deşertică unde Iisus Hristos a postit 40 de zile.

Călătoria se termină în Hebron, un oraş simbol pentru trei mari religii monoteiste, o ţarină în care Avraam şi-a căutat locul de veci şi un spaţiu în care de regulă echipele de televiziune ajung mai rar.

(w882) Cap compas

Oraşul Ierihon al zilelor noastre este precum frontiera de est a Palestinei. O distanţă aproape egală îi desparte pe localnicii de aici de Aman sau de Ierusalim. A fost dintotdeauna un tărâm primitor pentru cei veniţi de departe. Ierihonul contemporan este un oraş al belşugului. Valea Iordanului i-a adus dintotdeauna prosperitate şi de-ale gurii cât să împartă şi altora.

(w882) Cap compas

Autocarele care trec pe aici fac un necesar popas precum caravanele de odinioară. Turistul zilelor noastre ştie că la această răscruce are parte de o deosebită înţelegere. Fie că se îndreaptă spre Nord, fie spre Ierusalim sau Marea Moarta, călătorii îşi caută clipa de necesar răgaz în marginea deşertului. Evoluţia urbanistică s-a petrecut în istorie dinspre Iordan către munte.

Tell es Sultan este denumirea târzie a vechii vetre a Ierihonului. Tell adica deal sau înălţime atât la propriu cât şi la figurat. Peste 30 de straturi arheologice de civilizaţie au fost adunate aici. S- au identificat mărturii vechi de aproape 12 mii de ani.
Mânăstirea dedicată ispitirii Mântuitorului în deşert invită la parcurgerea unui traseu eminamente spiritual.

Fără un ghid specializat, o asemenea peregrinare poate rămâne doar un itinerar quasi labirintic prin grote şi culoare, peste pasarele sau trecând prin capele rânduite precum boabele de mătănii pe sfoară. Ansamblul monastic îşi revendică orginile de la locul în care Hristos a petrecut în post şi în rugăciune 40 de zile. De aici şi numele de carantania - caranta însemnând 40, în limba latină.

(w882) Cap compas

Fără îndoială este necesară o distincţie între pelerini şi pelerinaje desfăşurate în împlinirea unui crez şi turismul profan în care călătorii ne-creştini trec, văd, admiră şi evalueaza locurile sacre ale creştinismului. Prima Mănăstire ar fi fost amenajată aici prin secolul al IV-lea de către Sfântul Hariton. Chiliile sihastrilor vieţuitori sunt amintite şi în însemnările pelerinajului Sfintei Elena.

În albia ici verde colo galbenă a Iordanului, Mănăstirea Sfântul Gehrasim este o oază a unor altfel de împliniri şi obiectiv de neocolit pentru promotorii turismului palestinian. Numit şi Mănăstirea Maicii Domnului Kalamon sau Deir Hajla, aşezământul este spaţiul în care, prin anul 455, Cuviosul Gherasim a pus bazele unuia dintre primele locuri monastice din Valea Iordanului, cu scopul de a reuni pustnicii din zonă.

(w882) Cap compas

În decursul timpului, mănăstirea a fost distrusă şi refăcută de mai multe ori. Aşezământul greco-ortodox de astăzi a fost zidit în 1885. În acest loc s-au nevoit pentru o vreme şi doi sfinţi români: Iosif de la Bisericani şi Ioan Iacob Hozevitul.

Oraşul Hebron este un punct de referinţă pe harta Palestinei şi în inima palestinienilor. Un oraş nou şi vechi în egală măsură. Cartierele vechi au aura unor locuri din povestile cu 1001 de nopţi. Turismul în Hebron nu este nici precum cel din Betleem care are reperele stricte ale începuturilor creştinismului, dar nici precum cel din Ierihon care se consumă precum o etapă de la miezul zilei în trecerea dinspre un loc către altul.

(w882) Hebron ora

Aurul verde a zămislit prosperitate şi a dăruit viaţă de-a lungul mileniilor. Aliment şi leac în egală măsură, uleiul de măsline a fost preţuit şi în zona Hebronului. Oraşul este precum un odor de preţ pentru că aici se află mormintele patriarhilor biblici. Pentru evrei este al doilea loc ca importanţă a sacralităţii după zidul plângerii din Ierusalim. Pentru arabi este ţărâna în care şi-au găsit loc de veci strămoşii comuni ai popoarelor semite. Dacă în limba arabă rosteşti aici cuvântul Al-Khalil se înţelege deopotriva Hebron dar şi prieten – iar prietenul prin excelenţă este Avraam Khalil al-Rahman, cel binecuvântat de milostivirea lui Dumnezeu.

(w882) Cap compas

Mormântul marelui patriarh Abraham este asemenea unei case care la rându-i este adăpostit în altă casă. Pereţii sunt coloraţi în dungi late, albe şi negre, iar piatra tombală este acoperită cu un voal de mătase naturală de culoare verde închis. În partea stângă a mormântulu lui Avraam se află mormântul Saarei, de aceeaşi formă şi mărime. Voalul care o acoperă însă este de culoare stacojie iar pentru a putea fi văzut accesul se face prin altă latură a sanctuarului.

(w882) Cap compas

Spaţiul cunoscut cu numele de Al Haram al Ibrahimi a fost pe rând loc sfânt ebraic, sinagogă, bazilică bizantină, moschee, biserică a cruciaţilor şi din nou moschee. Istoria biblică despre Avraam leagă aceste locuri şi de episodul unei altfel de ospitalităţi petrecută prin preajmă, la stejarul din Mamvri, loc în care patriarhul ridicase un altar pentru cinstirea lui Yahveh. Locul este străjuit, în zilele noastre, de o mănăstire ortodoxă. Mănăstirea Sfânta Treime a devenit rapid un renumit loc de pelerinaj pentru ruşi, dar şi pentru ceilalţi creştini, fiind astăzi singurul lăcaş creştin-ortodox funcţional din regiunea Hebron.

(w882) Cap compas

În funcţie de zona în care zăboveşti, oraşul poate fi perceput în diferite chipuri. Localnicii sunt renumiţi pentru darul făuririi de lucruri frumoase iar sticla şi ceramica au adus faima Hebronului.

(w882) Cap compas(w882) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

3:30 Documentar 360°GEO (R)

* Arnica, regina Munţilor Vosgi (ARNICA, LA REINE DES VOSGES, Franţa-Germania, 2019)

Realizator: Vincent Froehly

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

4:25 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2