loader
Foto

Galerie foto

Amintiri despre „Zei şi Monştri” cu Ian McKellen

Luni, 13 iunie, de la ora 22:10, TVR 1 v-a adus lungmetrajul din 1998 ce reface ultimele zile ale lui James Whale (interpretat de McKellen), regizorul celebrului Frankenstein din 1931.

 

Filmul lansat în 1998 reface şi explorează ultimele zile ale lui James Whale, regizor american, cunoscut mai ales pentru lungmetrajul Frankenstein din 1931.

În 1957, departe de glamourul hollywoodian şi victimă a câtorva atacuri cerebrale, Whale îşi petrece timpul rememorându-şi cariera, viaţa sentimentală şi momentele cumplite din Primul Război Mondial. În afară de fantomele trecutului, singurul tovarăş îi este tânărul grădinar Clay Boone (Brendan Fraser), care-i ascultă poveştile excentrice deopotrivă înfricoşat şi fascinat.

Zei şi Monştri este o speculaţie – aşa cum scrie Rogerebert.com – despre ultimele zile ale regizorului James Whale, care a fost deschis în legătură cu orientarea sa sexuală, într-o perioadă în care cei mai mulţi homosexuali de la Hollywood îşi ascundeau orientarea.  Whale a regizat 21 de filme, însă este cunoscut pentru cele şapte filme pe care le-a realizat în perioada 1931-1939: Frankenstein, The Old Dark House, The Invisible Man, Bride of Frankenstein, Show Boat, the Great Garrick şi The man in the Iron Mask.


„Zei şi Monştri a fost unul dintre cele mai plăcute filme la care am lucrat”, spunea Ian McKellen, actorul care-l interpretează pe James Whale. „Un motiv ar fi distribuţia şi echipa pe care Bill Condon (director şi scenarist câştigător al Oscarului) le-a creat, dar şi subiectul filmului. Nu ştiam nimic despre James Whale până să încep să citesc despre el pentru acest film şi să mă întâlnesc cu prietenii săi vechi. Îi admir talentul şi realizările sale ca regizor şi onestitatea sa în a fi deschis cu orientarea sa sexuală în Hollywoodul anilor ’50, când o astfel de onestitate nu era percepută ca fiind cea mai bună mişcare”.

Lungmetrajul lui Condon s-a bucurat de numeroase premii de-a lungul anilor (38 de premii şi 30 de nominalizări). În 1999, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu (pe lângă alte două nominalizări), Lynn Redgrave a primit Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, iar Festivalul de la Deauville i-a oferit Premiul Criticii.

 

1:30 Universitaria (R)

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

(Reluare)

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2