loader
Foto

Galerie foto

Ediţie specială „Academicienii” – academicianul Mihai Şora aniversează 97 de ani

Regizorul Ioan Cărmăzan a încercat să descopere personalitatea unuia dintre ce mai cunoscuți filosofi români - Mihai Șora - în ediția de duminică, 10 noiembrie.

 

Ediția din 10 noiembrie este disponibilă online pe TVR +

Regizorul Ioan Cărmăzan va încerca să descopere personalitatea unuia dintre cei mai cunoscuţi filosofi şi eseişti români, cu o prezenţă discretă, dar relevantă printre reperele intelectualităţii.

Mihai Şora s-a născut în 7 noiembrie 1916, la Ianova, în judeţul Timiş, în plină desfăşurare a Primului Război Mondial, tatăl său fiind preot ortodox. Fiind atras de filosofie, îşi face studiile în cadrul Universităţii din Bucureşti, unde urmează cursurile susţinute de Nae Ionescu şi de Mircea Vulcănescu, precum şi seminariile lui Mircea Eliade.

La începutul anului 1939 pleacă la Paris cu o bursă de studii, pentru a realiza, sub conducerea lui Jean Laporte, teza de doctorat cu titlul „La notion de la grâce chez Pascal”. În iunie 1940 părăseşte Parisul şi se stabileşte la Grenoble (între 1940 şi 1945), în anii ce urmează scriind prima sa carte – „Du dialogue interior”, care a fost publicată în 1947.

Printre volumele care îi poartă semnătura se numără „Sarea pământului” (1978), „A fi, a face, a avea” (1985), „Firul ierbii” (1998), „Câteva crochiuri şi evocări” (2000), „Locuri comune” (2004).

Mihai Şora a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1978 pentru „Sarea pământului” şi pe 1998 pentru „Firul ierbii”. Cunoscutul filosof a devenit membru de onoare al Academiei Române în anul 2012.

 

Despre emisiunea „Academicienii”

Academia Română este una dintre cele mai importante instituţii culturale ale României, istoria şi dezvoltarea sa împletindu-se cu aceea a ţării noastre. Deţinătoarea unui patrimoniu redutabil de informaţie culturală şi istorică, Academia a fost sursa unei cronici moderne, iar prin această nouă producţie, Televiziunea Publică reflectă nu numai realizările de vârf ale cunoaşterii ştiinţifice şi culturale, ci şi personalităţile academicienilor. Moderator al noii emisiuni, Ioan Cărmăzan vrea să arate prin aceste dialoguri că „dincolo de titlurile lor știinţifice, dincolo de implicarea lor în cultură, ştiinţa... sunt Oameni”. Savanţii aflaţi în bibliografiile ştiinţifice mondiale, complet necunoscuţi publicului larg, devin un altfel de eroi ai timpului nostru.

Ediţiile anterioare ale seriei de interviuri „Academicienii” sunt disponibile online pe TVR+, în arhiva TVR+ dedicată emisiunii „Academicienii” (realizator Daniela Mitache).

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 23 aprilie //

(Reluare)

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești,

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2