loader
Foto

Așteptându-l pe Godot - spectacol difuzat la TVR, pentru omagierea autorului

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul naţional de televiziune, Casa de Producție TVR aniversează 110 ani de la nașterea lui Samuel Beckett prin difuzarea spectacolului “Așteptându-l pe Godot”.

 

Teatru TV

Samuel Beckett s-a născut într-o suburbie din Dublin în 13 aprilie 1906. Era foarte amuzat că este născut într-o zi de 13, vineri, Vinerea Mare. La 14 ani s-a înscris la Şcoala Regală Portora. Între 1923 şi 1927 a studiat limbi romanice la Trinity College din Dublin, unde a obţinut diploma de licenţă.

După o scurtă perioadă petrecută ca profesor în Belfast, a devenit lector de engleză la Şcoala Normală Superioară din Paris, în 1928. S-a întors în Irlanda în 1930 pentru a ocupa un post de lector de franceză la Trinity College, dar şi-a dat demisia după doar patru semestre, în decembrie 1931.

(w882) AșteptânÎn 1937 a hotărât să se stabilească la Paris. "Ideea conform căreia lucrările lui Beckett abordează în primul rând latura sordidă a existenţei umane, cu vagabonzi şi ologi care trăiesc în tomberoane de gunoi, este fundamental greşită.

EI a descris oameni aflaţi în astfel de situaţii extreme nu pentru că îl interesau aspectele sordide şi maladive ale vieţii, ci pentru că se concentra pe aspectele esenţiale ale experienţei umane. Temele centrale într-o parte atât de mare a literaturii mondiale – relaţiile sociale între indivizi, comportamentele şi proprietăţile lor, luptele pentru rang şi poziţie sau pentru cucerirea obiectelor sexuale – îi apăreau lui Beckett drept simple concretizări externe ale existenţei, aspecte accidentale şi superficiale care maschează problemele de bază şi anxietatea fundamentală a condiţiei umane.

Întrebările esenţiale pentru Beckett păreau a fi: Cum ne putem împăca sufleteşte cu faptul că, fără a fi cerut asta vreodată, am fost aruncaţi în lume, forţaţi să existăm? Şi cine suntem noi, care este adevărata natură a fiinţei noastre? Ce înseamnă pentru un om să spună?

Cele două personaje din Aşteptându-l pe Godot, de exemplu, sunt numite frecvent vagabonzi de către critici, deşi Beckett nu i-a descris niciodată astfel. Ei sunt două fiinţe umane în cea mai fundamentală situaţie umană, aceea de a exista în lume fără a şti pentru ce sunt acolo. Pentru că omul este o fiinţă raţională şi nu poate concepe că faptul de a fi aruncat într-o situaţie oarecare este sau ar putea fi complet lipsit de sens, cei doi presupun în termeni vagi că prezenţa lor în lume, reprezentată de o scenă goală cu un copac solitar, trebuie să se datoreze faptului că aşteaptă pe cineva. Dar nu au nici o dovadă concretă că această persoană, pe care o numesc Godot, a stabilit vreodată o astfel de întâlnire – sau chiar că el există cu adevărat. Aşteptarea lor răbdătoare şi pasivă este prezentată de Beckett în contrast cu drumurile iraţionale şi la fel de lipsite de sens care umplu existenţa unui al doilea cuplu de personaje." - britannica.com

Vladimir și Estragon îl așteaptă în van pe Godot. Nu știm cine este Godot. Nimeni nu pare să știe. Dar dacă el se încătățânează să nu apară, Vladimir şi Estragon vor căuta în ei înşişi scăparea pe care o aşteaptă? Dialoguri inimaginabile, un personaj care a lăsat celor mai fanteziste interpretări, un nume întors pe toate părțile. E rândul dumneavoastră să îl așteptați. Waiting for Godot, En attendant Godot, Așteptându-l pe Godot. Toată lumea l-a așteptat și încă îl mai așteaptă.

(w882) Așteptân

Asteptându-l pe Godot

de Samuel Beckett

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul “Eugen Ionescu” din Chișinău

Data producției: 1991

În distribuție: Petru Vutcărău, Mihai Fusu, Valentin Todercaru, Andrei Sochircă, Andrei Moşoi, Alla Menşikov, Nelly Cobzaru, Dana Cîrtigel.

(w882) Așteptân

Costume: Nicolae Andronache

Regia și adaptarea TV: Nae Cosmescu

Regia de montaj: Emilia Andreescu

Regia artistică: Petru Vutcărău

(w882) Așteptân

Program de difuzare:
(orientativ; canalele TVR își rezervă dreptul de a opera modificări în program)

TVR 2 luni 11.04, ora 20.00 și luni 18.04, ora 0.50

TVR 3 duminică 17.04 ora 8.00

TVR Moldova sâmbată 16.04, ora 17.00

TVR Internațional duminică 17.04, ora 18.00

Online pe TVR+

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

(w882) Așteptân

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

23:25 Micuţa toboşăreasă

Serial* Micuţa toboşăreasă (The little drummer girl-Regatul Unit, SUA, 2018)

*ep.1/8

Regia: Park Chan-wook

Cu: Florence Pugh, Alexander Skarsgard, Michael Shannon

*Thriller-adaptare a romanului omonim de John le Carré. În 1979, o bombă ascunsă într-o valiză explodează în casa unui diplomat israelian din Germania de Vest. Este doar unul dintr-o serie de atentate orchestrate de un palestinian misterios, care devine ţinta numărul unu a agenţilor Mossad. Pentru a se infiltra în reţeaua teroristă palestiniană, israelienii o racolează pe Charlie Ross, o tânără actriţă engleză, idealistă şi cam inconştientă, propunându-i "rolul vieţii ei, în teatrul realităţii". Acceptând, fata se trezeşte implicată într-o periculoasă operaţiune de spionaj internaţional, din care nu ştie dacă va scăpa cu viaţă.

*

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2