loader
Foto

Ziua Unirii Principatelor Române, în programul TVR 2

TVR 2 aniversează 160 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza cu programe şi ediţii speciale, dar şi filme inspirate de istoria românilor.

 

TVR 2 a pregătit un program special dedicat zilei de 24 ianuarie. De la ora 07.30, „Uniţi în cuget şi-n simţiri - Artele în vremea Unirii” ne prezintă muzica şi literatura anului 1859, dar şi lucrările închinate domnitorului Alexandru Ioan Cuza, familiei sale şi unioniştilor.

(w882)

Reportajul „Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă”, o producţie TVR Iaşi, e programat de la ora 10.30. Se ştie că Alexandru Ioan Cuza a fost înhumat la Ruginoasa, în mai 1873. Când oraşul s-a aflat în prima linie a frontului, în 1944, osemintele domnitorului au fost mutate la Curtea de Argeş, iar un an mai târziu, la Iaşi. De aproape 70 de ani, Ruginoasa doreşte să-l aducă pe Cuza Vodă la locul iniţial al în­mormântării, în „gropniţa domnească”.

(w882)

De la ora 11.00, telespectatorii pot viziona „Capitalele Unirii”. Filmul documentar realizat în 2013 de echipa „Memorialul Durerii” reface traseul geografic și cronologic al Unirilor. Este o succesiune începută la Iaşi şi Bucureşti, continuată la Chişinău şi Cernăuţi şi care s-a finalizat cu Marea Unire de la Alba Iulia, şi alipirea, rând pe rând, a provinciilor istorice.

Documentarul „Unirea Principatelor Române” va fi difuzat de la ora 13.30. În cel de-al doilea episod al seriei „Unirile Românilor”, evenimentele tensionate și alambicate ale acelei perioade vor fi analizate de o echipă de istorici renumiţi formată din acad. Ioan - Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Alexandru Zub, Lucian Boia, Irina Boulin - Ghica - responsabil cu strategia la Ministerul Culturii din Franța, Georgeta Penelea Filitti, Radu Portocală, Sorin Iftimi, Ion Bulei, Sorin Liviu Damean şi Gheorghe Cliveti.

(w882)

În zi de sărbătoare, Paul Surugiu FUEGO ne invită, de la ora 14.30, la „Drag de România mea şi de Românii ei”. Într-o ediţie de colecţie best of dedicată Zilei Unirii Principatelor, vom petrece alături de unele dintre cele mai frumoase momente ale primului sezon. Vom vedea duete cu Mariana Anghel și Veta Biriș şi ne vor oferi poveţe artiştii Dorel Vişan, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Ileana Stana Ionescu, dar şi Dumitru Prunariu. Vom celebra ia românească alături de trupa ALESIS şi vom fi invitaţi să străbatem ţara alături de Ştefania Rareş, Tiberiu Ceia şi Maria Dragomiroiu. Emoţionante vor fi şi momentele muzicale cu Adrian Daminescu, Lidia Buble, Mioara Velicu, Alexandru Arşinel, alături de alţi mari români care și-au dăruit viața scenei, artei și culturii. Emoționante vor fi şi momentele muzicale cu Adrian Daminescu, Lidia Buble, Mioara Velicu sau Alexandru Arșinel. Despre România și minunile ei vor mai vorbi Felicia Filip, Luminița Anghel, Marius Țeicu, Eugen Simion, Leon Dănăilă, Marina Voica, Doina Spătaru şi Vasile Șeicaru.

(w882)

În seara zilei de 24 ianuarie, de la ora 20.10, TVR 2 a programat „Columna” (1968), filmul istoric în regia lui Mircea Drăgan, după un scenariul scris de Titus Popovici. Acţţunea are loc în timpul celui de-al doilea război daco-roman, după cucerirea Cetăţii Sarmizegetusa. „COLUMNA” se află pe locul 7 în topul celor mai vizionate filme româneşti şi a fost propunerea României la Premiul Oscar în 1969. Din distribuţie fac parte actorii Richard Johnson, Antonella Lualdi, Amedeo Nazzari şi Franco Interlenghi, Ilarion Ciobanu, Ştefan Ciubotăraşu, Amza Pellea, Emil Botta, Gheorghe Dinică şi Florin Piersic.

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne invită joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2