loader
Foto

La TVR 2, sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Arte

Sâmbătă, 23 august, de la ora 19:30, la TVR 2 şi TVR+, ați putut urmări o producţie specială dedicată UNARTE Bucureşti, cu ocazia împlinirii celor 150 de ani de la înfiinţare.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Academicianul Răzvan Theodorescu, profesor de istoria artei, face o trecere în revistă a istoriei instituţiei şi a modelului de tip francez după care a fost organizată: de la Şcoala Naţională de Belle-Arte (1864 – 1898) şi Şcoala Naţională de Arte Frumoase (1898 – 1931) la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (1931 – 1942) şi la Şcoala Superioară de Arte Frumoase (1942 – 1944).

După război, şcoala se transformă în Academia de Arte Frumoase (1944 – 1948) pentru ca, odată cu noua orientare ideologică să devină pe rând, Facultatea de Arte Plastice ca parte a Institutului de Artă din Bucureşti (1948 – 1950), apoi să recapete personalitate distinctă sub noua denumire de Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu’’ (1950 – 1990), iar după Evenimentele din Decembrie 1989, să păşească în era academică sub titulatura de Universitatea de Arte (1990 – 2002), iar din 2002 până astăzi sub denumirea de Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă recompune din preţioasele şi aproape necunoscutele lucrări din depozitele Universităţii Naţionale de Artă şi din remarcabilele colecţii ale muzeului, o istorie în imagini a celor mai importanţi profesori şi studenţi ai şcolii româneşti de artă. Într-o suită cronologică sunt expuse tablouri, sculpturi, desene şi documente inedite. Arhitectura expoziţiei urmăreşte reconstruirea simbolică a unei atmosfere de epocă prin sugerarea interiorului unor ateliere ale şcolii. Au fost aduse din recuzita reală, care se mai păstrează şi astăzi, obiecte care au o semnificaţie în procesul de execuţie a unei opere de artă.

Celebrarea celor 150 de ani a fost completată cu încă două expoziţii: ’’Pictură, Sculptură, Grafică’’ expusă la Sala Dalles, o vastă etalare de lucrări ce aparţin studenţilor de la ciclurile de licenţă şi profesorilor care predau la Facultatea de Arte Plastice şi la catedra de Pedagogia Artei şi ’’Trans-form în Art Education’’ carea avut loc la Sala Brâncuşi a Palatului Parlamentului. Cele două expoziţii adiacente celei de la Muzeul naţional de Artă al României, prilejuiesc o analiză comparativă a practicilor educaţionale existente astăzi la nivelul învăţământului superior artistic din cele şase universităţi invitate – Bucureşti, Istambul, Ljublijana, Sofia, Salonic şi Zagreb.

Cele trei expoziţii majore organizate de Universitatea de Artă Bucureşti au creionat un fenomen artistic ce însumează 150 de ani de istorie – de la întemeietorii ei, la universitatea de astăzi şi la reţeaua europeană din care face parte. Trecut, actualitate, viitor – o vedere simultană ce conferă o percepţie unitară asupra unei istorii destul de recente a învăţământului artistic românesc.

Invitaţi: Acad. Răzvan Theodorescu – istoric de artă, Dr. Virgil Niţulescu – director, Muzeul Ţăranului Român, Roxana Theodorescu – director, Muzeul Naţional de Artă al României, Dr. Adrian-Silvan Ionescu, istoric de artă, director, Institutul de Istoria Artei ’’George Oprescu’’ al Academiei Române, Acad. Dinu C. Giurescu – istoric, Adina Nanu – istoric de artă, Marin Gherasim – pictor, Ştefan Câlţia - pictor, Prof. Univ. Dr. Cătălin Bălescu – rector, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Arh. Şerban Sturdza – concept scenografic expoziţie, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Conf. Univ. Dr. Ioana Beldiman – istoric de artă, curator expoziţie, Nadia Ioan Fîciu – şef depratament muzeu, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Conf. Univ. Dr. Cezar Atodiresei, decan – Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Lect. Univ. Dr. Lie Stela - grafician.

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Prezentator Liana Stanciu

Trauma divortului

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2